Pastoor Vriend spreekt tijdens de herdenkingsdienst van Ernst Wortel.
Pastoor Vriend spreekt tijdens de herdenkingsdienst van Ernst Wortel. Foto's: Bob Awick

Wortel bracht leven in brouwerij van Laren

laren Ernst Wortel hekelde snelle jongens van het kapitaal in maatpakken die zonder mededogen uit puur geldgewin de schoonheid en broosheid van het dorp aantasten. Deze woorden sprak burgemeester Elbert Roest tijdens de herdenkingsdienst van Ernst Wortel. Ook goede vrienden Erwin van den Berg, Peter Calis en Antoon Bruggeling hielden een warm betoog over de man die Laren zo enorm gaat missen.

Wortel laat een halve eeuw spraakmakendheid achter zich. Hij hield van Laren, had passie voor het dorp.

Volgens Roest stond hij bekend om zijn rebellie, dwarsheid en onwrikbare standpunten, humor en kwinkslagen, kwajongensstreken, betrokkenheid en overgave.

"Hij was bepaald geen heilig boontje, kon ondeugend en humeurig zijn en schoffeerde mensen die hij niet mocht. In de raad heb ik hem regelmatig moeten corrigeren. Maar hij deugde wel. Hij heeft lang leven in de brouwerij van dit dorp gebracht. Zeker het afgelopen jaar heeft hij zich rustiger en milder gedragen. Hij werd steeds meer en meer een staatsman. We gaan hem vreselijk missen."

Volgens de fractievoorzitter van Larens Behoud kwam de dood van Ernst als een dief in de nacht. Hij omschreef zijn maatje als lief, bescheiden en humoristisch en waar je nooit tevergeefs een beroep op deed.

Ernst is begraven op het Sint Janskerkhof.

'Hij was bepaald geen heilig boontje, maar deugde wel'

Ernst Wortel arriveert bij de basiliek op de Brink.
Op het St. Janskerkhof.