Wethouder Jan den Dunnen:
Wethouder Jan den Dunnen: "We willen veel investeren in verenigingen." Foto: Bob Awick

Eemnes steekt geld in buurt-, jongeren- én armoedecoach

Er zijn meer ambities dan budget, laat wethouder Sven Lankrijer weten. Waar wil het college het geld dat er is in gaan investeren?

EEMNES Uit de kadernota van Eemnes blijkt dat er een reserve van bijna twee miljoen euro is. Met het overschot wordt niet de ozb verlaagd, maar wordt geïnvesteerd in Eemnes. Een daling van de woonlasten in 2018 is ook te verwachten.

Hoewel er - volgens wethouder Sven Lankreijer - meer ambities zijn dan budget, voelt de wethouder Verkeer de druk uit de raad en uit de bevolking. De reconstructie van de Wakkerendijk is toegezegd en bij de Minnehof moet ook wat gebeuren. De Zuidersingel moet aangepakt en de rondweg Eikenlaan/Zuidersingel is een vraagstuk. Voor het Sociaal Domein heeft wethouder Jan den Dunnen volop plannen. "We gaan enthousiast inzetten op het voorveld." Hij wil bijvoorbeeld voor drie jaar een armoedeconsulent ("hulp aanbieden op vrijwillige basis") aantrekken, kindpakketten in de markt zetten -bedoeld voor 4- tot 18-jarigen - om bijvoorbeeld verzekerd te zijn van het verkrijgen van schoolpakketten en deelname aan schoolreisjes, danslessen, zomeractiviteiten en zwemlessen. In het Huis van Eemnes ziet Den Dunnen een eenvoudige dagopvang gerealiseerd.
Het college zet ook in op sport. Den Dunnen: "We willen veel investeren in verenigingen. Het basisbedrag voor sportverenigingen wordt met 1500 euro per club verhoogd. We gaan van twee clinics die we aanbieden naar vier clinics, we trekken het subsidiedeel van de jeugdsport omhoog en sportverenigingen worden in de gelegenheid gesteld trainer- en coachopleidingen gefinancieerd te krijgen met subsidies van de gemeente. Kortom, we investeren ruim 32.000 euro extra in de sportverenigingen. Doel is om meer jongeren naar sportclubs te krijgen."
Jongeren die liever op straat hangen, krijgen te maken met een coach jongerenwerk. Ook wordt geld uitgetrokken voor activiteiten in het Huis van Eemnes voor expressie, huiswerkbegeleiding en workshops. De coach is ter ondersteuning van het jeugd- en jongerenwerk, zoals in Impuls. „We komen dus met een buurt-, jongeren- en armoedecoach. Met als doel iedereen uit de stoel te krijgen en hen enthousiast aan het werk te zetten", besluit Den Dunnen.