Wethouder Jan den Dunnen op bezoek in De Bongerd.
Wethouder Jan den Dunnen op bezoek in De Bongerd. Foto: Bob Awick

Doek valt voor activiteiten vrijwilligers in De Bongerd

EEMNES Wethouder Jan den Dunnen en de beheercommissie De Bongerd hebben alsnog de moeilijke en emotionele beslissing genomen om de activiteiten in De Bongerd met ingang van 1 juli te beƫindigen.

Met alle mogelijke middelen is geprobeerd om de sociale en culturele activiteiten voor ouderen in De Bongerd te behouden, maar ook na de doorstart eind februari is het aantal mensen dat van deze activiteiten gebruikmaakt niet toegenomen.

Onzekerheid

"Integendeel, door de ontstane onzekerheid van het voortbestaan van De Bongerd is door sommigen gezocht naar een andere ruimte", aldus de wethouder. Ook hierdoor ontstonden twijfels over de toekomst. Daarbij is het niet gelukt om meer vrijwilligers te vinden, waardoor de begeleiding en het beheer van De Bongerd verder onder druk kwamen te staan.

Huurverhoging

Activiteiten in De Bongerd waren twintig jaar een begrip

Daarnaast heeft ook de huurverhoging die woningcorporatie De Alliantie heeft aangekondigd niet geholpen om de activiteitenzaal van De Bongerd in de lucht te houden.

Waar nu nog sprake is van een huur van 500 euro per maand, gaat deze per 1 april 2018 omhoog naar 1100 euro per maand, exclusief servicekosten. Zowel moreel als zakelijk gezien is een dergelijke huur die voornamelijk moet worden opgebracht vanuit gemeenschapsgeld, volgens de gemeente niet langer te verantwoorden.

Twintig jaar

Daarom hebben de gemeente Eemnes en beheercommissie De Bongerd samen besloten om alle activiteiten van en door vrijwilligers per 1 juli 2017 te beƫindigen.

Twintig jaar lang waren de activiteiten die vrijwilligers in De Bongerd organiseerden een begrip in Eemnes.

Betreuren

Zowel burgers en wethouders van Eemnes als de beheercommissie De Bongerd laten weten dit te betreuren.
Alle gebruikers van de activiteiten in De Bongerd zijn inmiddels van de sluiting op de hoogte gesteld.