De otter komt graag naar het schone water van het Naardermeer.
De otter komt graag naar het schone water van het Naardermeer. Stockfoto: Pixabay

Das en otter weten Gooi weer te vinden

Na jaren van afwezigheid weten de otter en de das de weg naar het Gooi weer te vinden. Een goed teken voor de natuurgebieden in onze regio.

REGIO De otter is terug in het Naardermeer. Nadat hij zich afgelopen november sinds vijftig jaar weer bij het meer liet zien, is hij kortgeleden midden in het meer gespot.

"Het is onbeschrijfelijk, alsof je een fantastisch cadeau voor sinterklaas krijgt. We liepen bij wijze van spreken in polonaise door het beheerkantoor", vertelt 'otterboswachter' Luc Hoogenstein aan NH Nieuws. De otters worden naar het Naardermeer gelokt met schoon water: Natuurmonumenten heeft het water van de aalscholverkolonie gescheiden van de rest van het meer. "Eigenlijk is het een vieze bende in het water, want de aalscholvers poepen er continu in", legt Hoogenstein uit. Dankzij de inspanningen van de beheerders verbetert de waterkwaliteit en wordt het gebied leefbaar voor de otter.

Dassenburcht

Ook de dassen zijn steeds vaker te vinden in het Gooi. Boswachter John Didderen vertelt dat hij een dassenburcht tegenkwam terwijl hij "struinend met de handen in de zakken een uurtje door het bos liep". Een burcht is herkenbaar aan ovale openingen in de grond waar de dassen in leven.
Dassen en otters worden vaak aangereden door auto's, maar de boswachters doen er alles aan om hun geliefde dieren weer terug te krijgen in hun gebied. Zo is er voor de dassen een tunnel die onder de weg doorloopt. "Mochten ze op de weg terechtkomen, dan zijn er ontsnappingsluikjes zodat ze weer het natuurgebied in kunnen, maar niet meer terug de weg op", vertelt Didderen.

Het lijkt erop dat alle maatregelen succes hebben en dat is erg belangrijk. "Als je naar het complete ecosysteem kijkt, hoort de das er gewoon bij door hun voedselgedrag, maar ook door hun graafgedrag", zegt Didderen. Hoogenstein benadrukt dat een otter het bewijs is van een natuurgebied dat op orde is.

Luc Hoogenstein: 'Het is onbeschrijfelijk.'
De das voelt zich thuis in het Gooi.