Sabine Klaver met een van de therapiepaarden.
Sabine Klaver met een van de therapiepaarden. Foto: Koosje de Beer

'De auto is stuk en sindsdien zijn we aan het rommelen met het vervoer'

Het hoofddoel van de Rotary is dit jaar het vervoer voor de kinderen van zorgafdeling De Stal. Ze zitten nu nog opgepropt in een Fiat Panda.

Laren Kinderen en jongeren zonder verstandelijke beperking maar met autisme of ADHD zijn een minder zichtbare groep, vindt Sabine Klaver. Voor hen begon zij in 2010 zorgafdeling De Stal in Het Spookbos. "Tot nu toe reden wij hen rond in auto's, maar dat is niet ideaal", legt zij uit. "Juist onze doelgroep heeft ruimte en een prikkelarme omgeving nodig. We zijn daarom heel blij dat het Dorpsdiner samen met NSGK bijdraagt aan de aanschaf van een personenbusje voor onze kinderen."

Kinderboerderij en natuur- en educatiecentrum Het Spookbos is nu al ruim twintig jaar een begrip aan de Gooiergracht tussen Laren en Eemnes. Klaver merkte in haar werk in de geestelijke gezondheidszorg dat er weinig aandacht was voor kinderen die wel last hebben van psychische aandoeningen, maar niet verstandelijk beperkt zijn. "Ik denk dat ik hen effectief kan helpen door hen in aanraking te brengen met dieren en natuur. Daarnaast betrek ik ook de hele sociale omgeving - school, ouders - in mijn begeleiding", licht ze toe. "Het Spookbos was zeven jaar geleden voor mij de ideale plek om deze afdeling te starten. We helpen nu met een team van dertien begeleiders ongeveer zeventig jongeren per week." Op Het Spookbos staan vier zogenoemde 'therapiepaarden' die door de kinderen en jongvolwassenen (tot 25 jaar) verzorgd worden. "We staan er niet bij stil, maar 90 procent van onze communicatie is non-verbaal. Mensen begrijpen elkaar zonder woorden of door iets te benadrukken", luidt het vervolg van de oud ggz-medewerkster.

"Kinderen met autisme voelen die dubbele laag niet aan. Paarden reageren veel eenvoudiger, waardoor mijn doelgroep zich heel veilig voelt bij deze dieren." Ook de rust en de natuurlijke omgeving van de kinderboerderij in Laren doet de groep van De Stal goed, zo merkt Klaver. "We doen veel met bewegen en het is heel fijn dat we daar de ruimte voor hebben."

Ruimte

Die ruimte mist ze tijdens het vervoer van de kinderen. Tot nu toe ging dat met de auto. Onhandig en kostbaar, volgens haar. "Zeker nu onze auto stuk is gegaan en we zijn aangewezen op een Fiat Panda. De kinderen, die juist een prikkelarme omgeving nodig hebben, zitten nu opgepropt bij elkaar, wat spanningen geeft. Mensen zonder autisme of ADHD kunnen zich meer of minder afsluiten voor alles wat er om hen heen gebeurt. De kinderen en jongvolwassenen waar ik mee werk kunnen dat niet. Alles - geuren, geluiden, licht - komt overweldigend en ongefilterd bij hen binnen."

Hoofddoel

Via een ouder hoorde Klaver van het initiatief van Rotary Laren-Blaricum om lokale doelen te steunen. "Het is geweldig dat we het hoofddoel zijn geworden. Het mooie is dat voor elke euro die het Dorpsdiner oplevert de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind er een bedrag bovenop doet. Daardoor kunnen we het personenbusje in één keer aanschaffen. Dat had ik nooit durven dromen!"

Het busje zal Klaver gebruiken om de kinderen op te halen en naar huis te brengen, maar ook in de begeleiding zelf. "Het is handig als je met de groep gemakkelijk naar een andere locatie kan. Bijvoorbeeld om hen straatinterviews te laten doen. Contact leggen met vreemden is namelijk erg belangrijk voor hun sociale en emotionele ontwikkeling." De personenbus voor vijf kinderen en twee begeleiders die de oprichtster van De Stal in gedachten heeft kost ongeveer 20.000 euro. Een enorm bedrag dat Klaver dankzij de Rotary en NSGK in augustus bij elkaar hoopt te hebben.