Wethouders Anne-Marie Kennis, Liesbeth Boersen en Ben Lüken tijdens NLdoet in de Torenhof.
Wethouders Anne-Marie Kennis, Liesbeth Boersen en Ben Lüken tijdens NLdoet in de Torenhof. Foto: Studio Kastermans

Meer waardering voor dienstverlening gemeente

Bewoners BEL-gemeenten zijn tevreden over gemeente als het gaat om welzijn en zorg. Dit blijkt uit de Monitor Sociaal Domein en klachten.

BEL De meeste Blaricummers, Laarders en Eemnessers zijn tevreden of zeer tevreden over zowel de dienstverlening door de gemeenten als over de aanbieders. Dit laat de klanttevredenheidsrapportage over de tweede helft van 2016 zien.

Uit de monitor blijkt vooral dat de tevredenheid groeit. Vooral in Eemnes waren bewoners begin vorig jaar maar matig te spreken over de werkwijze van de consulenten en hun gemeente.

Maar liefst 31 procent van de bewoners gaf aan zeer ontevreden of ontevreden te zijn. In het tweede helft van 2016 is dit gedaald naar nog maar 4 procent.
Ook Blaricummers en Laarders waarderen de inspanningen van de gemeente steeds meer. In Laren gaf 90 procent en in Blaricum 86 procent van de bewoners eind vorig jaar aan tevreden of zeer tevreden te zijn. Een groot aantal bewoners kreeg in 2015 te horen dat zij met minder zorg genoegen moeten nemen. Volgens de monitor is dit een belangrijke verklaring voor de lagere tevredenheid van begin vorig jaar, die zich inmiddels weer heeft hersteld.

Gesprek

Verreweg de meeste gesprekken voert de gemeentelijke consulent bij de bewoners thuis. Daarom is het des te opvallender dat een kwart van de inwoners uit Blaricum zich niet meer kan herinneren waar het gesprek plaatsvond. Omdat maar 35 inwoners uit Blaricum deze vraag hebben beantwoord, durven de opstellers van de rapportage hier nog geen conclusies aan te verbinden.

Klachten

Inwoners hebben geen klachten ingediend, maar geven wel signalen

De inwoners van de BEL-gemeenten hebben in 2016 geen formele klacht ingediend.
Wel ontving het regionale klachtenmeldpunt in totaal 152 signalen. Dit zijn anonieme opmerkingen over een aanbieder of uitvoeringsorganisatie. Uit een eerdere analyse blijkt dat deze signalen meestal betrekking hebben op de leverancier en niet op de gemeente. Vorig jaar hebben vijf Blaricummers, twee Eemnessers en acht Laarders een dergelijk signaal afgegeven.