Emotioneel weerzien met geliefden in het Spaanse L'Escala.
Emotioneel weerzien met geliefden in het Spaanse L'Escala. Foto's: www.stophersenkankernu.nl

'Zo veel warmte en schouderklopjes'

De Eemnessers Dick Wingelaar en Gerard Bisschop zijn zaterdag in Spanje gearriveerd. Ze fietsten van Eemnes naar L'Escala voor een goed doel.

eemnes Als eerbetoon aan Gerards overleden zoon Emiel (39) trapten zij 2112 kilometer weg en haalden daarmee 54.000 euro op, zodat het onderzoek naar medicijnen en de zorg voor mensen met hersentumoren wordt voortgezet. Halverwege de fietstocht sloot Hilversummer Clemens Roest zich aan. Hij wilde dolgraag de gehele tocht meefietsen, maar kon niet eerder van de partij zijn wegens zakelijke verplichtingen. De Laarders Charles Bout en Jan-Peter Hofstee bemanden de bezemwagen.

"We hebben prachtige dingen meegemaakt", vertelt Bisschop. "In midden-Frankrijk hadden we een onverwachte ontmoeting met een echtpaar uit Eemnes. Ze herkenden ons aan de foto van Emiel." Ook de ontmoeting met een restauranteigenaar is de mannen bijgebleven. "Hij was echt geëmotioneerd en gaf me een prachtige shawl mee die ik moest geven aan de weduwe van Emiel. Er was zo veel warmte, ook schouderklopjes. Echt on-Nederlands."

Ze hadden geluk met het mooie weer ("slechts drie spatjes regen") en gemiddeld legden ze 105 kilometer per dag af ("het ging als de brandweer"). "Een keer zijn we op de snelweg beland. Levensgevaarlijk, maar het is allemaal goed gegaan. Het kwam omdat het navigatiesysteem kuren had." Het trotseren van de Pyreneeën ("een zware rit") is opgedragen aan Karin van der Wal uit Eemnes. "Karin heeft een onbehandelbare hersentumor en heeft helaas nog maar kort te leven."

Afgelopen zaterdag stonden geliefden met een enorm spandoek klaar om deze kanjers in te halen. "Dick en ik reden gearmd naar beneden, muzikaal ondersteund door 'Liquid Spirits', een van de nummers die ook tijdens de crematie van Emiel werd gedraaid. Onder gejuich, applaus en in tranen konden wij onze geliefden in de armen sluiten. Het was onwaarschijnlijk, maar we hadden een guardian angel", besluit Bisschop.

De voorlaatste rit was voor plaatsgenote Karin.
De laatste meters gebroederlijk naast elkaar.