Marloes Klein, locatiehoofd van peuterspeelzaal Spelevanck, vindt het belangrijk dat peuters met elkaar spelen.
Marloes Klein, locatiehoofd van peuterspeelzaal Spelevanck, vindt het belangrijk dat peuters met elkaar spelen. Foto: Koosje de Beer

Regeling 'Elke peuter een kans' nog onbekend bij Blaricummers

Peuters van wie maar een van de ouders werkt, kunnen sinds dit jaar ook met subsidie naar de peuterspeelzaal.

Blaricum Spelen met leeftijdgenootjes is leuk voor elke peuter, vindt Marloes Klein van peuterspeelzaal Spelevanck. Heel duur hoeft dit niet te zijn, want sinds dit jaar is er voor alle peuters, ook van wie een of beide ouders niet werken, gemeentelijke subsidie. "Alleen hebben wij het idee dat veel ouders dit nog niet weten", zegt Klein. "En dat is jammer, want het scheelt veel in de kosten en ouders hoeven er niets voor te doen. Wij regelen alles met de gemeente."

"Smakelijk eten, smakelijk drinken...", het fruit staat op tafel en de peuters in de kring zingen naar hartenlust voordat ze om de beurt een fruitje pakken. "De kring is echt iets van de peuterspeelzaal", zegt Klein. Zij is locatiehoofd van de peuterspeelzaal die midden in de Bijvanck ligt. "In de kring doen we spelletjes en vertellen de kinderen wat ze hebben meegemaakt. Op een speelse manier proberen we ze zo te laten wennen aan groep 1 van de basisschool."

Door kinderen op een speelse manier vragen te stellen en te laten vertellen, leren ze nieuwe woorden. Het spelen met andere kinderen is iets waar sommige peuters echt aan moeten wennen. "Daarom konden kinderen met een taal- of ontwikkelingsachterstand altijd al goedkoper naar de peuterspeelzaal. Ook voor werkende ouders bestaat al langer de kinderopvangtoeslag", legt Klein uit.

Minister Asscher

"Minister Asscher vindt het echter een goed idee dat alle peuters naar de peuterspeelzaal gaan en heeft daar geld voor uitgetrokken. Als een van de ouders ervoor kiest om niet te werken, kunnen zij dankzij dit geld in Blaricum gebruikmaken van de regeling 'Elke peuter een kans'."

Onbekend

'Peuters wennen op een leuke manier aan de basisschool'

De zon schijnt en de leidsters smeren de kinderen in met zonnebrandolie, want de zandbak buiten lonkt. Even later klimmen de dapperste peuters in het klimrek. Een tweetal meisjes rijdt op fietsjes rondjes om de zandbak. Stemmetjes schallen vrolijk over het plein. "Geweldig toch?", zegt Klein enthousiast. "Dit gun je toch elke peuter?"

"Daarom zijn wij zo blij dat kinderen die tussen wal en schip vielen omdat er voor hen geen subsidie was, nu ook kunnen komen. Ouders met een minimuminkomen betalen niet meer dan 2,32 euro per uur. Als zij meer verdienen, betalen zij dankzij deze regeling in ieder geval 1,50 euro minder per uur." Toch zijn er weinig kinderen uit gezinnen waar een van de ouders er bewust voor heeft gekozen om niet te werken. Het locatiehoofd schat dat aantal in de Spelevanck op gemiddeld twee per dag. "Dat is toch zonde? Er moeten veel meer peuters zijn die hier kunnen komen spelen. Gebruikmaken van de subsidie is voor ouders niet ingewikkeld. Wij hebben alleen een inkomensverklaring nodig en regelen het dan discreet voor hen met de gemeente. Zij hoeven er verder niets voor te doen." In Blaricum maken 13 kinderen gebruik van de subsidieregeling voor de kostwinnergezinnen. "Dit aantal ligt iets lager dan de gemeente heeft ingeschat", laat de woordvoerder desgevraagd weten. "Het gaat wel om een nieuwe regeling die pas sinds januari van kracht is, maar het jaar is nog niet om. Ook de komende maanden komen er nog kinderen die twee jaar worden", klinkt het hoopvol.

Wennen

Locatiehoofd Klein hoopt dat meer ouders ervoor kiezen om hun kind twee keer in de week naar de peuterspeelzaal te brengen. "Peuters kunnen vanaf twee jaar bij ons terecht en we hebben speelgoed dat goed bij ze past", somt ze de voordelen op.
Lachend: "Als het aan mij ligt komen alle peuters naar de peuterspeelzaal. Aan ons ligt het niet, we hebben nog plekken beschikbaar", zegt ze tot slot.