St. Jansprocessie.
St. Jansprocessie. Foto: Jaap Majoor

Laarder Jaap Majoor brengt St.-Jansprocessie Laren in beeld

laren Jaap Majoor (1941) exposeert momenteel met werk over de St.-Jansprocessie in Het Brinkhuis. Van jongs af aan liep Jaap jarenlang zelf mee in de processie. "Nog altijd geeft dit aan het dorp Laren een feestelijk tintje", zegt de Laarder.

"Het Sint-Jansgevoel verbeelden is altijd nog een wens van mij geweest. Lang geleden - in de jaren 80 - heb ik wel wat tekeningen gemaakt, maar kon er verder geen vorm aan geven", aldus Majoor.

Kruisvorm

Pas na zijn bezoek in 2015 aan de expositie van Arnold Rainer in het Cobra Museum raakte hij geïnspireerd. "Ik zag toen zijn schilderijen in kruisvorm. Bij mijn studies ben ik uitgegaan van de processiegang, de mensen, vaandels en vlaggen en de bruidjes. De drie grote kerken van Laren en ook het kerkhof, een plaats van samenkomen met het Sint-Jansfeest, maar ook waar onze doden begraven zijn. Dit alles komt samen in mijn beelden van het Sint-Jansfeest. Uitgevoerd zowel in olieverf als acryl, op doek en paneel." De Sint-Jansbogen in de jaren 50 waren grote bouwwerken, uitgevoerd in hout. "Iedere buurt van Laren had zijn eigen boog. Zoals de boog van het 'Zevenend' en 'Oosterend', de 'Duiventil' of het 'Kasteel'. Deze laatste stond altijd voor De Prinsemarij. Deze bogen waren en zijn een belangrijk onderdeel van de processie."

De Larense kunstenaar heeft daar twee versies van gemaakt. Vijf poorten op zachtboard en vijf poorten op karton.

"Eerst met mes gekerfd in zachtboard en daarna geschilderd met olieverf. Ik heb ook een gekerfde versie in karton en geschilderd met acrylverf. Na het schilderen heb ik er nog extra met een mes in gewerkt om ook vooral de houten latjes erin uit te laten komen."