De OBB is te klein om alle hoogbegaafde leerlingen te vestigen.
De OBB is te klein om alle hoogbegaafde leerlingen te vestigen. Foto: Bob Awick

Tweede schoollocatie stuit op sterke weerstand bij ouders

De groep hoogbegaafde kinderen krijgt volgend jaar les op twee scholen die ver uit elkaar liggen. Hun ouders zijn het hier niet mee eens.

Blaricum Lange tijd nam het aantal leerlingen af, maar de OBB Blaricum is volgend jaar opeens weer erg populair. Daardoor is er op de school geen plek meer voor alle hoogbegaafde leerlingen. Deze teleurstellende boodschap hoorden de ouders eind mei tijdens een informatieavond. Zij zijn woest, want een aantal leerlingen moet nu verhuizen naar OBS De Bijvanck ruim 3,5 kilometer verderop.

Die afstand is te groot voor gezinnen met kinderen op beide locaties om elke dag te moeten overbruggen. De ouders vinden dan ook dat de school en Talent Primair, de overkoepelende organisatie waar de OBB onder valt, geen goed aannamebeleid hebben opgesteld. "Het lijkt erop dat Talent Primair deze groep steeds als sluitstuk van de begroting gebruikt", zo schrijven zij aan deze krant.

Excellente school

Jules van Brecht, bestuurder Talent Primair, vindt de situatie ook niet ideaal, maar wel acceptabel. "Ik begrijp de klacht", geeft hij toe. "Ook wij zijn echt verrast door de snelle groei van de school. Sinds kort is de OBB Blaricum een 'excellente' school en daardoor komen er meer kinderen op ons af. Voor de toekomst hebben we nu wel geleerd dat we tijdiger moeten anticiperen."

Wel vindt hij de voorgestelde twee locaties onderwijskundig een acceptabel en het enige mogelijke alternatief. Ook omdat de gemeente geen andere oplossing biedt. "Zolang Blaricum ons geen extra lokalen in of bij het schoolgebouw van de OBB geeft, kunnen wij niet anders dan de twee HB-groepen op de OBS De Bijvanck lesgeven. Het is de enige andere locatie van onze stichting in de gemeente."

Rekening houden

'We hebben hiervan geleerd dat we eerder moeten anticiperen'

Wethouder Ben Lüken kaatst in een reactie de bal terug. De gemeente heeft al in een vroeg stadium aan het schoolbestuur van de Blaricumse school laten weten dat uitbreiding in het dorp niet mogelijk is. "Het schoolbestuur is gevraagd om hier rekening mee te houden bij het aannemen van kinderen. Daarbij hebben wij altijd benadrukt dat er ruimte moet blijven voor kinderen uit Blaricum. Ook is de school gevraagd om zelf met oplossingen te komen", klinkt het klip-en-klaar.

Oplossing

Schoolbestuur en wethouder zijn nu in gesprek over de ideeën die het schoolbestuur voor ogen heeft. De bedoeling is om uiterlijk 3 juli een oplossing te hebben voor het schooljaar 2017-2018 en de jaren daarna. Op de suggesties die ouders hebben gedaan over andere locaties - gedacht wordt aan De Blaercom of de brandweerkazerne - wil de wethouder nog niet reageren. "We begrijpen dat de ouders graag een antwoord willen op hun vragen over bijvoorbeeld alternatieve locaties, maar we willen hier nog niet op vooruitlopen."

De ouders vinden de gang van zaken onacceptabel en hebben een klacht ingediend bij de Stichting Onderwijsgeschillen. De uitspraak van deze commissie is op 12 juli.