Bijna 1.600 wandelaars liepen mee in de Gooise vierdaagse.
Bijna 1.600 wandelaars liepen mee in de Gooise vierdaagse. Foto's: Anke & Ben Hooijschuur

Geen wanklank tijdens 9de Gooise vierdaagse: 'Jammer dat het voorbij is'

Fanatieke wandelaars uit binnen- en buitenland hebben genoten van de Vierdaagse Het Gooi. De organisatie heeft geen wanklank gehoord.

laren "Als dit de opmaat is voor de tiende Gooise vierdaagse, dan liggen we goed op koers. We leren van elke editie en dus gaan we bij ons jubileum volgend jaar helemaal los", zegt voorzitter Tim Bitter van de Stichting Wandelvierdaagse Het Gooi. Hij is vol lof over zijn team.

"Het hitteprotocol heeft goed gewerkt. Er was maar één uitvaller, iemand die gevallen was. Een dikke pluim voor onze zeventig trouwe vrijwilligers, waarvan de meesten voor dag en dauw al in touw waren", aldus voorzitter Tim Bitter.

Hitte, storm en regen kregen de lopers niet klein en daarom werden de bijna 1.600 wandelaars aan de negende Gooise vierdaagse afgelopen zaterdag als helden ingehaald in Laren. Behalve hun dikverdiende medaille kregen ze bij SV Laren'99 een daverende muzikale ode van het dweilorkest De Trommelaars uit Naarden.

Mooi nieuws was er voor de Stichting Vier het Leven, die culturele uitjes voor eenzame bejaarden organiseert, toen Bitter hen een cheque van 11.000 euro mocht overhandigen. Andere goede doelen die door de wandelaars gesteund werden zijn de Stichting Goois Natuurreservaat (3000 euro), De Stichtse Hof (500 euro) en de Historische Kring Eemnes (500 euro).

Een spontane ovatie was er voor de oudste deelnemer, de 88-jarige Rik Brugman uit Hilversum. "Dat ik op mijn leeftijd nog een prijs mag winnen", sprak hij, beduusd van zo veel eerbetoon. "Mijn vrouw is twee weken geleden overleden en de dokter zei dat het goed zou zijn als ik hier toch meeliep. Achteraf ben ik daar heel blij om, want het voelde als een warm bad. Als ik gezond blijf, hoop ik er volgend jaar zeker weer bij te zijn", aldus de heer Brugman, die vergezeld werd door zijn dochters Erica en Hester.

Het Vlaamse kwartet Marc en Corry Lauwaert Vaerendonck uit Zele en Sonja en Cools Danny van den Bergh uit Waasmunster nam meteen na de intocht een ferme pint op hun geslaagde Gooise avontuur. Ze roemden de gezellige sfeer en de mooie streek. "We kenden de Vierdaagse van Alkmaar al, maar deze is een stuk leuker." Jeroen, Jan en Robin, veertigers uit Hilversum, Bussum en Almere, hebben 4 x 40 km gelopen. Zij willen vooral de organisatie en de vrijwilligers een pluim geven: "Alles is hier perfect geregeld." Vier vriendinnen, die elkaar kennen van atletiekclub De Zuidwal uit Huizen, zijn het daar roerend mee eens. "Ik vind het knap dat je in een regio vol snelwegen zulke prachtige natuurroutes kunt uitzetten. Jammer dat het nu alweer voorbij is", zegt Francis.

'Als ik gezond blijf, hoop ik er volgend jaar zeker weer bij te zijn'
Aan de wandel via landweggetjes.