De sfeer tussen de vier burgemeesters is altijd prima geweest.
De sfeer tussen de vier burgemeesters is altijd prima geweest. Foto: Bob Awick

Roest: 'Ik vermoed stellig dat Eemnes met motie in meerderheid kan leven'

Staatsrechtgeleerde professor Douwe Jan Elzinga noemt een HBEL-samenwerking (ambtelijke fusie) tussen de HBEL-gemeenten een goed alternatief.

BEL De gemeenteraad van Laren heeft ingestemd met het voorstel van de colleges van Laren, Blaricum en Huizen om de samenwerking te intensiveren in HBEL-verband in plaats van te fuseren. Dat betekent dat de door de provincie ingezette Arhi-procedure moet worden stopgezet. "Als dat wordt bereikt, dan hebben we een robuuste eenheid", aldus burgemeester Elbert Roest tegen zijn raad.

Larens Behoud, VVD en CDA Laren dienden vorige week als eerste gemeente de motie in om tot deze samenwerking te komen. "Deze motie is glashelder in zijn doelstelling", zei Roest. Met uitzondering van D66 en PvdA bleek de rest van de raad zich in dit voorstel te kunnen vinden. Marcus van den Brink (PvdA) zint het niet dat er "stratego wordt gespeeld".

"In Huizen wordt opgezien naar het HBEL-model. Dat begrijp ik. Het is geven en nemen", aldus Roest. Het belangrijkste dat vastgelegd moet worden is dat namens de drie gemeenten maar één wethouder mee gaat praten op regionaal niveau. En namens vier als Eemnes meedoet. Roest is ervan overtuigd dat Eemnes ook aanhaakt. "Ik vermoed stellig dat Eemnes met de motie in meerderheid kan leven. Dat durf ik voor mijn rekening te nemen."
De vorm waarin de samenwerking gegoten wordt, wordt later besproken. "Dat kan van centrumgemeente tot HBEL-model variëren en alles ertussenin", voegt burgemeester Fons Hertog van Huizen daaraan toe.

Slagkracht

Met de intensieve samenwerking willen de colleges de regionale slagkracht verbeteren. Dan is herindeling niet nodig en kunnen de gemeenten zelfstandig blijven. Met het raadsvoorstel willen de gemeenten tot 2019 de tijd krijgen om een samenwerkingsmodel te vormen. Hertog: "Een prachtige mogelijkheid om aan iets moois te gaan bouwen en ik hoop en verwacht dat de raden en de provincie hiermee in zullen stemmen."

Staatsrechtsgeleerde professor Douwe Jan Elzinga noemt een HBEL-samenwerking (ambtelijke fusie) een buitengewoon goed alternatief voor de voorgenomen fusie die door de provincie wordt opgelegd als de gemeenten zelf geen goed en duurzaam samenwerkingsverband aangaan. De vier gemeenten vervullen binnen het Sociaal Domein al wederzijds taken voor elkaar en deze samenwerking zal verder worden uitgebreid en geïntensiveerd. Door een ambtelijke fusie te realiseren kunnen de vier gemeenten individueel blijven besturen en behoudt ieder dorp haar eigen identiteit.

'Deze motie is glashelder in zijn doelstelling'

Blaricum vergaderde gisteren einde middag en avond. Daar is de Arhi-motie ook behandeld. Deze werd ingediend door Hart voor Blaricum, De Blaricumse Partij, CDA en DAB. D66-fractievoorzitter Carin Francken verwachtte dat haar partij tegen zou stemmen. "Deze stap vinden wij onvoldoende. Maar je weet nooit of er nog iemand gaat bewegen", zei zij dinsdagmorgen. "Dit is een stap in de richting die D66 Blaricum voorstaat, maar het is niet voldoende. De drie- of viervoudige aansturing van een ambtelijke organisatie vraagt nogal wat. De efficiency die je denkt te bereiken raakt al gauw verloren door te veel aandacht op de plaatselijke verschillen in de uitvoering. De besluitvorming met een (gemandateerde) vertegenwoordiger voor vier gemeenten vraagt erg veel stuurmanskunst en informeel overleg. Dit doet geen goed aan democratische principes en transparantie. Dit is een belangrijk speerpunt van D66. Kortom, we hebben nog een weg te gaan om op het niveau te komen dat de raad kaders kan stellen, de colleges en besturen de uitvoering regisseren en over het gevoerde beleid verantwoording afleggen aan de raden. Wij blijven ons inzetten om de eigen regie te houden in dit proces. Dat is ook wat de provincie Noord-Holland in onze ogen graag zou willen. Volgens D66 Blaricum is dit de beste optie om met ambitie tot een goed resultaat van herindeling te komen."

Roosmarijn Boender, fractievoorzitter VVD, was duidelijk: "Wij stemmen tegen. Wat ons betreft is het essentieel dat wij als directgekozenen bij verandering van het bestuursmodel voor Blaricum juist meer invloed krijgen op de grote regionale bestuurlijke thema's die belangrijk zijn voor onze inwoners." De VVD geeft pragmatisch de voorkeur aan het scenario van twee gelijkwaardige regiogemeenten, één gemeente Gooi en één gemeente Vechtstreek. "Daarin is wat ons betreft de toekomst van Blaricum het best gediend in een gemeente met gelijkwaardige kernen Blaricum-Bussum-Huizen-Laren-Muiden en Naarden." Hilversum mag van de VVD achterwege blijven. "Wat ons betreft hoeven Laren, Huizen en Blaricum niet de financiële injectiespuit van Hilversum en Wijdemeren te worden."

De Larense raad kiest voor HBEL-samenwerking.