Erfgooiersweg 16 zou volgens ingewijden ook in aanmerking komen voor verhuur in de vrije sector.
Erfgooiersweg 16 zou volgens ingewijden ook in aanmerking komen voor verhuur in de vrije sector. Foto: Bob Awick

Woningbouwvereniging van Erfgooiers kiest vaker voor verhuur in vrije sector

Woningbouwvereniging van Erfgooiers verhuurt de twee-onder-een-kapboerderijtjes voortaan in de vrije sector. Dit om sloop te voorkomen.

Laren Echte Laarders met een lager inkomen maken geen kans meer op een woning, zegt een bezorgde huurder in het Brinkdorp. Zodra een bewoner vertrekt, krijgen de twee-onder-een-kap boerderijtjes rond de Kloosterweg een opknapbeurt én een hogere huur. Onterecht, vindt deze huurder, want woningbouwvereniging van Erfgooiers heeft al die tijd wel huur ontvangen. Frans de Graaf, vicevoorzitter van de woningbouwcorporatie, zegt geen keus te hebben. "Als we de huren van de boerderijtjes niet verhogen, moeten we ze moeten slopen."

Net als andere huurwoningen in Laren zijn ze erg gewild, de bekende twee-onder-een-kapboerderijtjes met rieten kap aan de Kloosterweg, IJsbaanweg, Erfgooiersweg en de Smeekweg. De huizen hebben een groot perceel dat de erfgooiers vroeger als moestuin gebruikten en waar zij kippen en een eigen koe of geit konden laten lopen. Op de website van Woningbouwvereniging van Erfgooiers staan deze 56 boerderijtjes nu als vrijesectorwoning vermeld. Dat betekent dat de huur hoger is dan 710 euro per maand en dat Laarders die aanspraak maken op huurtoeslag deze woningen niet meer kunnen huren. In het jaarverslag over 2015 van de woningbouwcorporatie vielen nog maar 35 woningen in deze duurdere categorie. Een ongewenste ontwikkeling, vindt de Larense huurder. "De woningbouwvereniging zegt dat het nodig is omdat de boerderijtjes achterstallig onderhoud hebben, maar daarvoor is toch al die jaren huur betaald?", zo vraagt hij zich af.

Eisen van deze tijd

Zo eenvoudig is de situatie volgens de bestuurder van de woningbouwvereniging niet. "Het gaat om twee complexen van woningen die vaak voor 1920 zijn gebouwd", zo luidt zijn uitleg. "En ze voldoen echt niet meer aan de eisen van deze tijd. De bovenverdieping moet toegankelijker worden en daarbij willen we de boerderijtjes ook beter isoleren. De keuze was óf slopen óf deze veranderingen doorvoeren en een hogere huur vragen. In overleg met de gemeente hebben we besloten dat we deze huizen wilden behouden." Dat dit besluit ten koste gaat van de voorraad sociale huurwoningen, weet De Graaf.
"Deze voorraad ligt in Laren door de hoge grondprijzen in het dorp ver beneden het landelijk gemiddelde", zo bevestigt hij desgevraagd. "Mensen met een laag inkomen die een woning zoeken, kunnen zich inschrijven bij Woningnet, de site waarop de woningcorporaties van Gooi en Vechtstreek woningen in de hele regio aanbieden. De sociale huurhuizen zijn er dus wel, maar zullen niet vaak in Laren liggen. De hogere huur voeren we overigens alleen in als iemand verhuist."

Statushouders

De kritiek dat het nieuwe beleid weinig sociaal zou zijn, werpt De Graaf verre van zich. "Er is in Laren een grote kloof tussen de goedkoopste koopwoningen en sociale huurwoningen", zo meent hij. "Er zijn ook veel mensen die meer verdienen dan 35.000 euro per jaar, maar een koopwoning niet kunnen betalen. Zij zijn juist heel blij met een boerderijtje met een huur van rond de 900 euro. Daarbij moeten wij voor deze huizen met een woz-waarde van rond de 350.000 euro veel belasting betalen. Ook dat past niet in onze exploitatie."

De keuze was óf slopen óf aanpassen en een hogere huur vragen

Een groter probleem is de huisvesting van statushouders, naar zijn zeggen. "De provincie heeft Laren opgedragen om binnen de gemeentegrenzen woningen voor vluchtelingen met een verblijfstatus te regelen. Wij mogen voor deze woningen niet samenwerken met de regio zoals we met Woningnet doen. De wethouder doet zijn best om hier verandering in te brengen, maar zolang de provincie bij dit standpunt blijft, komt er voorlopig in het dorp geen sociale huurwoning vrij."