De groepen 7 en 8 zien het wel zitten op de nieuwe locatie aan de Kerklaan.
De groepen 7 en 8 zien het wel zitten op de nieuwe locatie aan de Kerklaan. Foto: Bob Awick

Binckhorst-St. Jan neemt na zomer schoolgebouw De Scheper in gebruik

Basisschool Binckhorst-St. Jan is populair. Het huidige pand is te klein en daarom wordt na de zomer schoolgebouw De Scheper in gebruik genomen.

Laren Het oplossen van het huisvestingsprobleem kost de gemeente Laren wel 150.000 euro voor het herstel van achterstallig onderhoud. Dat werd vorige week tijdens de raadsvergadering duidelijk. Een hoop geld, maar toch ging de raad unaniem akkoord met het collegevoorstel. Al moesten er nog wel wat onduidelijkheden worden weggenomen.

Peter Calis (Larens Behoud) vindt dat er een slimme constructie bedacht moet worden om uitgaven als deze in de toekomst te voorkomen en Maria Klingenberg (CDA) gaf aan dit soort verrassingen niet prettig te vinden, maar is wel blij dat het gebouw als school in gebruik blijft. Marcus van den Brink (PvdA) maakte zich vooral zorgen over het zeggenschap; wie bepaalt uiteindelijk? "Ik daag de wethouder uit om het onderhoud bij de school te houden, waarbij de gemeente de zeggenschap houdt", aldus Van den Brink.

Wethouder Leen van der Pols nam alle twijfels weg. Hij meldde dat de school verantwoordelijk is voor binnen en buiten en dat er ook een meerjarenonderhoudsplan aan ten grondslag ligt. Commerciƫle verhuur van de straks nog leegstaande lokalen is uit den boze. "Daar gaat de gemeente over. Gelet op het juridische eigendom mag de gemeente de ruimte blijven claimen." Ook een andere school zou in principe aanspraak op de ruimte kunnen maken. "We zijn op zoek naar het maximale en daar gaan we heel strak op volgen." Daarnaast mag de MCC blijven oefenen op het schoolplein en ook het jeugd- en jongerenwerk onder leiding van Sean Bogaers (Dynamic Arts, red.) gaat door. "We gaan dat contractueel regelen, zodat het geborgen is en blijft." Burgemeester Elbert Roest voegde daar als voorzitter van de vergadering aan toe: "Dat lijkt me waterdicht, wellicht dat u nog een kiertje ziet?" Niet dus.

De scholenkoepel Alberdingk Thijm scholen, waar De Binckhorst- St. Jan deel van uitmaakt, gaat investeren om het schoolgebouw aan de Kerklaan voor de dubbele groepen 7 en 8 gereed te krijgen. Schooldirecteur Marline Schaapherder (31) is verguld met het besluit. "We nemen op de benedenverdieping vijf lokalen in gebruik", vertelt ze. Vier voor de groepen 7 en 8 en het andere lokaal voor de Kanjer-training en de creatieve vakken. Ondanks de 'scheiding' blijft de samenwerking tussen alle schoolgroepen gewaarborgd, verzekert ze. "Niet alle ouders zijn onverdeeld positief, maar we hebben goed naar hen geluisterd en we gaan kijken wat we met hun kritische noten kunnen doen. Zij hebben vooral vraagtekens over de logistiek. Zij kunnen erop rekenen dat de verbinding behouden en de identiteit overeind blijft. Het biedt kansen; er is een grasveld en tuin waardoor we buitenlessen kunnen geven zoals tuinieren."