Roest met echtgenote Kiki kort nadat hij de mededeling had gedaan.
Roest met echtgenote Kiki kort nadat hij de mededeling had gedaan. "Het was moeilijker dan ik dacht", zei hij haar.

Roest (62) vindt zijn vertrek lastig:
'Ik ben van dit dorp gaan houden'

Elbert Roest (62) gaat weg uit Laren. Hij gaat als burgemeester aan de slag in Bloemendaal, dat qua typologie behoorlijk past bij Laren.

laren 'Niets blijft wat is", zei Elbert Roest woensdagavond geëmotioneerd tegen de raad en collega-collegeleden. "Ik ben zojuist gebeld door de vertrouwenscommissie van de gemeente Bloemendaal. Haar gemeenteraad heeft mij voorgedragen als burgemeester van die gemeente."

Na een daverend applaus gaf Roest een verklaring voor zijn emoties: "Ik ben van dit dorp gaan houden." Roest bestuurt Laren inmiddels vijftien jaar. Dat zal hij tot 1 september ook blijven doen. "Tot die tijd ben ik u burgemeester. Hoe dan ook."

Hij beschouwt Bloemendaal als "een prachtige gemeente, bestuurlijk uitdagend en met een duidelijk herkenbare identiteit". Hij wil "met open vizier en passie" zijn taken vervullen.
Roest wordt op de avond van 6 september geïnstalleerd. "Dat wordt een symbolische avond, want 's middags wordt het nieuwe Singer geopend en dat heeft een heel bijzondere lading."

Elbert Roest - lid van D66 - wordt de vierde burgemeester binnen anderhalf jaar van Bloemendaal. Ruud Nederveen trad af in januari 2015. Hij werd opgevolgd door tijdelijk burgemeester Aaltje Emmens die na een half jaar al afhaakte. Na haar vertrek vroeg commissaris van de koning Johan Remkes aan burgemeester Bernt Schneiders van Haarlem of hij tijdelijk ook Bloemendaal onder zijn hoede wilde nemen. Dat heeft Schneiders gedaan. Hij neemt begin augustus afscheid.

Voor de burgemeestersfunctie hebben in totaal negentien mannen en vrouwen gesolliciteerd. De raad kon kiezen uit twee kandidaten die door een vertrouwenscommissie waren voorgedragen. Die commissie bestond onder meer uit vertegenwoordigers van de partijen in de raad. De aanbeveling van de raad gaat nu naar de minister van binnenlandse zaken. De benoeming volgt per Koninklijk Besluit.

Bloemendaal is van oordeel met Roest een burgemeester met rijke en relevante bestuurlijke ervaring binnen te halen, omdat die gemeente in veel opzichten vergelijkbaar is met Laren. In de ogen van de vertrouwenscommissie staat Roest voor ordentelijkheid en gezamenlijkheid. Capaciteiten die men zocht omdat Bloemendaal op gebied van bestuurlijke besluitvorming, bedrijfsvoering van het ambtelijk apparaat en samenwerkingsverbanden in de regio tal van uitdagingen kent.

'Ik zie Bloemendaal als een kroon op mijn werk en het is spannend'

De gemeente Bloemendaal is twee keer zo groot als Laren, telt vijf kernen en een kleine 23.000 inwoners. "Ik heb goed nagedacht over deze stap. Ik heb in Laren een heel gelukkige tijd gehad en voel me ook zeer verbonden met het dorp. Toch wil ik deze kans aangrijpen om nog eens voor een volle periode het burgemeesterschap elders uit te oefenen. Bloemendaal heeft een waardevolle eigen identiteit en kent een uitdagend politiek-bestuurlijk klimaat waar ik al mijn ervaring en vakmanschap kan inzetten. Ik zie Bloemendaal als een kroon op mijn werk en het is spannend om samen met Kiki uit te zien naar een andere omgeving, nieuwe mensen te leren kennen en ervaringen op te doen."

De Blaricumse wethouder Anne-Marie Kennis was vijftien jaar terug wethouder in Laren en adviseur van de vertrouwenscommissie die Roest heeft aangenomen. Zij betreurt zijn vertrek voor Laren en de BEL.

Kennis: "Ik vind hem een goede, stabiele en aimabele bestuurder die veel heeft gedaan voor Laren en die met veel inzet heeft bijgedragen aan de totstandkoming van de BEL Combinatie. Als mens mag ik hem heel graag. Wij hebben altijd een hele goede band gehouden. Ik begrijp dat hij deze kans pakt. Nog een keer een volle termijn van zes jaar een nieuwe uitdaging, maar ik zal hem missen."