Kristel Kos met Wessel.
Kristel Kos met Wessel. Foto: Bob Awick

Paarden toegetakeld aan Te Veenweg Noord

Eemnes Kristel Kos uit Huizen wist niet wat ze zag toen ze donderdagavond bij haar verzorgingspaard Wessel kwam. Het dier was zwaar toegetakeld. "Volgens de veearts is hij honderd procent aangevallen en gebeten door een groot formaat hond", zegt Kos. Ze heeft de volgende dag het incident bij de politie gemeld.

Er zijn verspreid over zijn lichaam zeker vijftig bijtwonden geteld. "Zijn wonden zijn echt naar en de liezen aan gort gescheurd. Vooral zijn linker lies is één grote, bloederige massa met grote bulten door de bloeduitstortingen. We hebben al tips ontvangen over een loslopende (Mechelse) herder - rennend en zwaar hijgend over de weg zonder baasje - in de buurt van het weiland", aldus Kos.

Zwaar ruk

Wessel werd aangevallen in het weiland aan de Te Veenweg Noord in Eemnes (parallel aan de A27, vlakbij De Theetuin), maar staat nu op stal. "Daar kunnen we hem beter behandelen en in de gaten houden. Daar zijn ook minder vliegen dan in de wei. Nu maar hopen dat er geen infecties bij komen en dat er geen wild vlees gaat groeien. De kleinere wonden op buik, borst en billen zijn nu redelijk droog en schoon. Echt zwaar ruk dit!"

De tijd zal alle wonden helen, maar het genezingsproces voor Wessel zal nog wel even duren. "De wonden in de liezen zullen moeilijker genezen. Hier mist hij ook best wat huid en door het lopen gaan de wonden steeds weer open. En hij moet juist in beweging blijven in verband met zijn spijsvertering. Er is gelukkig een aantal mensen dat ons helpt in de verzorging en tijd vrij maakt, zodat er meerdere keren per dag met hem gewandeld kan worden."

Ook zijn maatje Stanley blijkt bij nadere inspectie in zijn flanken gebeten te zijn. "Maar gelukkig minder ravage dan bij Wessel." Kos weet niet hoe het daarmee gaat. "Hij staat bij zijn eigenaar."

'Deze aanval heeft paardeneigenaren
op scherp gezet'

Eén ding weet de Huizense wel zeker: "Deze aanval op twee grote paarden is opmerkelijk en heeft veel paardeneigenaren en boeren verbaasd en op scherp gezet."