De nieuwste tekening van de Sprey-vdBergvariant voor de halte van het HOV in Eemnes bij het eiland van Eemnes.
De nieuwste tekening van de Sprey-vdBergvariant voor de halte van het HOV in Eemnes bij het eiland van Eemnes. Foto: HOV 't Gooi

Keuze halte HOV Eemnes zou toch gaan vallen op Sprey-vdBergvariant

Al in 2015 kwamen Sprey en vd Berg met hun variant voor de halte van de snelle bus aan de kant van het Eiland van Eemnes. Twee jaar later is het bijna rond.

EEMNES Wethouder Niels Rood gaat er vanuit dat de halte voor de snelle busverbinding tussen Huizen en Hilversum in Eemnes aan de zuidkant van het viaduct komt. "Dat lijkt me nu zo goed als zeker. Het projectbureau houdt nog een slag om de arm, maar de Sprey-vdBergvariant valt goedkoper uit. Bovendien is de wachttijd bij het stoplicht beter. Dat is dus de beste keuze als het om snelheid gaat. De bus hoeft dan immers niet de kruising over, maar buigt direct van de A27 richting de halte."

Mei 2016 diende de gemeente een verbeterde versie van de Sprey-vdBergvariant in, samen met een variant waarbij de halte laag bij de rijksweg zou komen te liggen. Rood hoopte toen dat er in juli 2016 uitsluitsel zou zijn, maar dat liep anders. De alternatieven moeste getoetst worden aan de HOV-normen en de provincie wilde zijn eigen variant ook nog eens goed bekijken, was een jaar geleden het verhaal. " Uiteindelijk kwam de provincie met een geoptimaliseerde geluidwalvariant en werd de Sprey-vdBergvariant opnieuw bekeken.
De geluidwalvariant van de provincie komt aan de noordkant, ter hoogte van het Eiland van Eemnes. "Deze heeft één voordeel: het scheelt de bewoners 3 decibel snelweglawaai. Dat is een hoorbaar verschil. De bewoners zijn betrokken geweest bij de uitwerking van deze variant, maar zij waren niet enthousiast. Visueel en wat betreft lichthinder is het beter als de bus het eiland voorbij rijdt en dan pas afslaat." Daarom zou de keuze op de vernieuwde Sprey-vdBergvariant vallen. Volgens Rood is ook Rijkswaterstaat aan boord. "Het is nog steeds maar een ontwerp en dus zit er altijd een voorbehoud in, maar ik verwacht geen onoplosbare dingen meer."
Paul Sprey zet wel zijn vraagtekens bij de grote hoeveelheid parkeerplaatsen die nu beschikbaar komen, omdat die van het Openbaar Vervoer gekoppeld worden aan die van het tuincentrum. "Dat lijkt meer op een carpoolplaats dan een P&R. Ik ben benieuwd naar de achterliggende gedachte hierachter."

De snelle bus stopt ook nog aan de kant van Eemnes. Daar is de puzzel nog niet helemaal opgelost laat de wethouder weten. "Fietsers moeten op een veilige manier de Zuidersingel over. Het projectbureau heeft een tunneltje voorgesteld dat tegenover het appartementengebouw in het Vierkante Bosje uitkomt. De vereniging van eigenaren is daar erg tegen. Er wordt nu naar andere mogelijkheden gekeken. Daar zijn we in de zomerperiode nog druk mee, omdat de financiën ook een rol spelen. Voordat je de kosten goed kunt ramen, heb je een gedetailleerd ontwerp nodig. Daarna moet er met de provincie ook nog onderhandeld worden over de verdeling van de eventuele meerkosten. Al met al zitten we wel in oktober voor het hele pakket aan de stuurgroep HOV en aan de gemeenteraad kan worden voorgelegd. Het is in ieder geval goed om vast te kunnen stellen dat de Sprey-vdBergvariant het beste uit de vergelijking komt. Want niet alleen een grote meerderheid in de gemeenteraad, maar ook de omwonenden hebben hier voor gepleit."