Niet alleen veel Engels spreken, maar ook in stijl sporten.
Niet alleen veel Engels spreken, maar ook in stijl sporten. Foto: Bob Awick

Sportdag voor groep 8 in 'English style'

laren Op het sportveld van Laar & Berg, de tweetalige school voor MYP/havo/vwo aan de Langsakker 4, vond afgelopen donderdag een sportdag plaats voor de groepen 7 en 8 van basisscholen Merlijn (Eemnes), Titus Brandsmaschool en Wilgetoren uit Hilversum en de Jozefschool (Nederhorst den Berg).

Alle ruim honderd leerlingen hebben van jongs af aan Engels gehad, de leerlingen van de Titus Brandsmaschool waren onderdeel van de pilot en startten met Engels in groep 1.

Dit schooljaar stromen in Nederland de eerste groep 8-leerlingen van de basisscholen uit. Zij hebben vanaf groep 1/2 lessen in het Engels gehad.

Bij Alberdingk Thijm Scholen is dit gevierd met een Engelse sportdag op 13 juli. Leerlingen van de International School Hilversum - die Engels spreken - begeleiden sport en spel voor leerlingen van de basisschool.

Pilot

In 2010 zijn 15 scholen in Nederland gestart met een pilot vroeg vreemde talen onderwijs op de basisschool. Deze scholen mochten tot maximaal 15% (gelijk aan ongeveer vier lesuren per week) van de lessen in het Engels, Duits of Frans aanbieden. Vier scholen van Alberdingk Thijm Scholen zijn hiermee gestart: de Wilge, Titus Brandsmaschool, de Binckhorst - St. Jan en de Paulusschool. De pilot werd een succes.

Op drie Gooise scholen is de voertaal 50% van de lestijd het Engels

Best lastig

Er is nu wettelijk vastgelegd dat alle scholen tot 15% in een vreemde taal onderwijs mogen aanbieden aan kinderen vanaf 4 jaar. Dat wil niet zeggen dat alle scholen ook met gemak aan die 15% komen. Met name het creƫren van een natuurlijke taalomgeving - waardoor kinderen niet anders kunnen dan Engels praten bijvoorbeeld omdat de juf alleen maar Engels spreekt, blijkt in de praktijk best lastig.

Vanzelfsprekend

Een van de manieren om dit op te lossen is door 'native speakers' aan de school te verbinden. Mede hierdoor is het bij veel Alberdingk Thijm Scholen vanzelfsprekend geworden dat een deel van het onderwijs in het Engels gegeven wordt.

Voertijd

Drie scholen binnen de groep gaan inmiddels zelfs veel verder: op De Wilge en Junior Campus (Hilversum) en Merlijn (Eemnes) is de voertaal de helft van de lestijd het Engels.