Schaatsers van de GHV op de Ankeveense Plassen.
Schaatsers van de GHV op de Ankeveense Plassen. Foto: GHV

50 jaar Gooise Hardrijders Vereniging

BEL "Schaatsen kun je al leren vanaf je zesde en je kunt er wel tot aan je tachtigste plezier aan beleven om je techniek te verfijnen. Schaatsen is een heel technische sport, waarbij je ook individueel, onder begeleiding van een trainer, aan je stijl kunt werken om deze steeds verder te polijsten", vertelt Ton Raassen van de Gooise Hardrijders Vereniging (GHV).

Niet zo raar dus dat het ledenbestand van de jubilerende schaatsclub zeer gevarieerd is. Vanaf zes laar leert de jongste lichting al om recht op hun schaatsen te staan en als ze dat eenmaal goed onder de knie hebben kan er aan de bochten gewerkt worden. Raassen: "De wat oudere jeugd (tot 12 jaar) kan al pootje-over in de bocht." Er wordt binnen de vereniging veel aandacht gegeven aan het goed aanleveren van techniek, en sommige junioren zijn zo goed dat ze geselecteerd worden om mee te strijden op regionaal of landelijk niveau. "Ze doen dan mee aan gewestelijke of landelijke wedstrijden of worden geselecteerd voor Jong Oranje. Sommigen rijden op het Nederlands kampioenschap of wereldbekerwedstrijden."

Voor iedereen die graag schaatst

Er worden door de leden heel wat kilometers gereden. Verdeeld over korte afstanden op de baan maar ook lange afstandsrijders komen aan hun trekken binnen de vereniging. Raassen: "Ook marathonliefhebbers kunnen terecht bij de GHV voor trainingen en wedstrijden." Eigenlijk is het een vereniging voor iedereen die graag op de schaatsen staat. Of het nu enkel recreatief is meer prestatiegericht. Raassen vertelt dat er een aantal leden hoge ogen hebben gegooid bij de Elfstedentochten van 1985 en 1986 en een enkeling heeft zelfs aan de barre tocht van 1963 meegedaan. "Sommigen trainen om op de Weissensee in Oostenrijk een tocht te kunnen schaatsen om geld bijeen te brengen voor de stichting Skate4AIR. Deze stichting steunt onderzoek in de strijd tegen de taaislijmziekte."

Het hele jaar door trainen

's Winters wordt er getraind en wedstrijden gereden op de Vechtsebanen in Utrecht. Buiten het 'echte schaatsseizoen' zijn er fiets- en bostrainingen. Raassen: "Natuurlijk is het 't leukst om te leren schaatsen aan de hand van je vader of je moeder op een slootje achter je huis, op een Amsterdamse gracht of een uitgestrekte plas. Maar helaas ligt er de laatste jaren steeds minder vaak natuurijs."

Vanaf zes jaar leert de jongste jeugd al recht op de schaatsen te staan

Kijk voor informatie op www.ghv.nl.