De wijkagent vult een waarschuwingsfolder in, waar ze aankruist waar bewoners op moeten letten.
De wijkagent vult een waarschuwingsfolder in, waar ze aankruist waar bewoners op moeten letten. Foto: Bob Awick

Politie waarschuwt voor toename inbraken tijdens de zomervakantie

BEL "We zien in de zomer altijd een toename van woninginbraken", zegt Rhianne. "We willen inwoners daarvan bewust maken", gaat ze verder. "We kunnen dat op verschillende manieren doen, door bijvoorbeeld een folder bij ze in de brievenbus te gooien waarop we aankruisen wat er aan de hand is. Bijvoorbeeld dat het huis er onbewoond uitziet", vult Shane aan.

"Meestal is een inbreker uit op kostbare zaken", aldus Rhianne. "Die moet je niet in het zicht laten liggen." Shane: "Een belangrijke tip die ik wil geven, is om de deur niet alleen dicht te doen maar ook op slot draaien. Een inbreker kan anders eenvoudig met een stuk plastic de deur openen. Door de deur op slot te draaien, maak je het hem moeilijker en is de kans groot dat de inbreker doorloopt naar een ander huis."

Toename van inbraken

In de zomer is er een toename van inbraken. Rhianne: "Mensen zijn dan vaak meerdere dagen van huis." Inbrekers letten daarop als ze vooraf de boel in de wijk gaan verkennen. "Vaak weet je zelf ook wie er in de straat weg is of niet." Het begint met het inpakken van een caravan die dan voor de deur staat. Daarna ziet het huis er vaak ook onbewoonbaar uit. "Zorg dus dat het er bewoonbaar uitziet."
"Als mensen iemand in de straat zien lopen die er niet thuishoort en die veel interesse heeft voor de woningen, dan vragen we de bewoners om 112 te bellen." Shane vult aan dat mensen vaak denken dat ze alleen 112 mogen bellen als er bloed vloeit. "Dat is niet zo. Vaak horen wij van collega's achteraf dat er wel iemand is gezien die niet in de buurt thuishoorde. Belangrijk is het om een goed signalement van zo iemand door te geven. Is het een man of vrouw, wat voor kleding draagt de persoon, valt een bijzonder kenmerk als moedervlek of tattoo op. Ook hoe iemand zich verplaatst is van belang. Rijdt hij op een fiets of scooter of is deze persoon met de auto? En als het lukt, maak dan een foto." Rhianne: "Schrijf het op als je iemand ziet lopen die je niet kent als je boven uit het raam kijkt en geef het dan door."

Heterdaad betrappen

Als je iemand op heterdaad ziet inbreken, dan is het ook zaak om dit soort dingen door te geven. Shane: "Als je de dader in het zicht kan houden en de meldkamer op de hoogte kan houden van wat er gebeurd, dan is dat helemaal mooi." Rhianne: "De meldkamer houdt in dat soort gevallen altijd contact met de beller tot de eerste auto er is. Mensen zijn trouwens geneigd om eerst inbrekers af te schrikken en dan pas ons te bellen. Het is beter om meteen 112 te bellen, zodat we iemand op heterdaad kunnen betrappen." Nog beter is het als inwoners voorkomen dat er ingebroken wordt. Dat kan soms al eenvoudig en hoeft niet duur te zijn. Shane: "Er zijn bijvoorbeeld sloten met een pin die je op het kozijn of deur kunt monteren. De pin gaat dan het kozijn of de grond in." Op deze manier wordt het moeilijker om met een koevoet het raam of deur open te breken. Rhianne: "Vaak zit er bij keukenramen maar één hendel. Die breken ze met een koevoet zo open." Ze pakt haar telefoon en laat een foto zien van een beschadigd kozijn. "Kijk, hier hadden de bewoners extra sluitingen op het raam gezet en is het de inbreker niet gelukt om binnen te komen. Tegen de schade is de inwoner verzekerd en erger is voorkomen. Vaak krijg je ook korting op je verzekering als je extra maatregelen neemt."
Shane: "De poortdeur op slot doen helpt en goede verlichting ook. Daarnaast is het van belang om de ramen altijd goed op slot te doen. Ook boven. De laatste tijd zien we een toename van inbraken op de eerste verdieping. Via een kliko of uitbouw zijn ze zo boven. En pas op voor insluipingen. Doe tuindeuren dicht als je er geen zicht op hebt."

Kijk voor tips tegen woninginbraken op www.maakhetzeniettemakkelijk.nl.