Dit trof Paul van der Maas aan vorige week zondag, volle PMD-zakken die niet waren meegenomen door de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD).
Dit trof Paul van der Maas aan vorige week zondag, volle PMD-zakken die niet waren meegenomen door de Gewestelijke Afvalstoffen Dienst (GAD). Foto: Paul van der Maas

Nieuwe containers en inzamelkalender voor vuil zorgen voor beroering

LAREN De Gewestelijke Afvalstoffen Dienst, GAD, zorgt in onze regio namens de gemeenten voor het ophalen van afval. Met de komst van een bak voor PMD - Plastic- Metalen verpakkingen en drinkpakken - en een kleinere grijze container, werd met ingang van 1 juli een nieuwe inzamelingskalender van toepassing. De grijze bak wordt nu nog maar 1 keer per 3 weken geleegd.

"Was de GAD niet ooit opgericht om dienstverlenend op efficiënte wijze het afval voor onze omgeving te gaan regelen? Thans lijkt deze Gewestelijke organisatie haar doel behoorlijk voorbij te schieten en sterker nog, mensen bijna te motiveren tot 'burgerlijke ongehoorzaamheid'", schrijft Paul van der Maas in een brief aan deze krant, nadat hij zakken niet opgehaald PMD-afval had gezien.
"In Gooi en Vechtstreek is het wel helemaal raak en lijkt het of de ingenieurs van achter hun bureau alleen maar denken op papier en de praktijk vergeten. Los nog van de bakkenvariatie in de straten is er een ophaalschema waarbij men snel geneigd is te denken 'bekijk het maar'. Afval scheiden voor het milieu is natuurlijk oké, maar de wijze waarop de GAD in onze omgeving dit meent te moeten regelen is voor de cliënten absoluut gebruiksonvriendelijk, niet dienstverlenend en kostbaar."
Inger van Gelderen van de GAD legt desgevraagd uit wat het verhaal achter de vele containers is en de wijziging in het ophaalschema. "In 2020 moeten wij de doelstelling behalen om 75% afval op te halen dat kan worden hergebruikt. Wij noemen dat grondstoffen. Het restafval mag dan nog maar 25% van ons vuil uitmaken. Deze doelstelling is landelijk en is al in 2012 geformuleerd."
Ze gaat verder: "Om dit te stimuleren richten we ons daarom ook met name op de groene, oranje en blauwe bak. Het weggooien van grijs afval willen we minder faciliteren. Dat kan ook. Er is onderzoek gedaan en er zijn experimenten geweest en daaruit blijkt dat als je alles goed scheidt, je de grijze bak eigenlijk nog maar 4 tot 5 keer per jaar hoeft te legen. Veel andere gemeenten hebben er voor gekozen om dit nog maar 1 x per 4 weken te doen. Wij doen dat nu in Huizen 1 x per 3 weken. Dat is dus eigenlijk best wel veel."

Weerstand

Dat het nieuwe schema weerstand oproept, merken ze bij de afvalstoffendienst ook. "Normaal zijn er 6.000 contactmomenten per maand, nu zijn dat er 12.000. Dat is nog buiten de contacten die een extern bedrijf heeft over de levering van de nieuwe containers en de daarbij behorende stickers. Overigens zijn niet alle geluiden negatief. Veel mensen vinden het goed dat we dit doen en vragen nu een tweede groene, blauwe of oranje container aan."
Ze begrijpt dat het wennen is en ook dat er wellicht huishoudens zijn die het niet redden met een kleine grijze container. Bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen of mensen die om medische redenen luiers dragen. "Die mensen kunnen contact met ons opnemen en dan gaan we kijken wat we voor ze betekenen kunnen. De stank van luiers is natuurlijk ook niet lekker. Ik zou ze adviseren om de luiers bijvoorbeeld per dag te verzamelen en ze dan in een plastic zak te doen die ze dichtgeknoopt in de container gooien. Op dit gebied is ook wat afvalscheiding betreft nog veel te winnen en daar zijn we ook nog druk mee bezig", legt ze uit.

Stimuleren

"Met het nieuwe systeem willen we het scheiden van afval stimuleren. We moedigen mensen op deze manier aan om minder grijs restafval te hebben en juist meer afval in de groene, blauwe of oranje container te gooien. Het moet echter ook niet te ingewikkeld worden. Het is even wennen, maar wel nodig om onze doelstellingen te halen, want al tien jaar halen we 55% grondstoffen op en is 45% dus restafval."