Johannes Leerink, de voorzitter van de GHV, hangt in de elastieken tijdens de bostraining.
Johannes Leerink, de voorzitter van de GHV, hangt in de elastieken tijdens de bostraining. Foto: GHV

Schaatsers werken ook hard in de zomer

BEL De schaatsers van de Gooise Hardrijders Vereniging (GHV) zijn niet alleen actief op het ijs. Juist de zomermaanden bieden kans om aan de conditie te werken en aan de techniek te schaven. Daarover meer in het tweede deel in een serie van drie over deze schaatsvereniging.

"Anders dan bij andere sportverenigingen, waarvan leden vaak in de buurt wonen van het clubhuis, de sporthal of het sportveld (voetbal, hockey), wonen de GHV-leden verspreid over een relatief groot gebied: van Almere tot Maartensdijk met een zwaartepunt in Hilversum en ook veel leden in Eemnes. De zomertrainingen starten echter altijd vanaf een centraal punt rond Hilversum."
Het schaatsen gebeurt op de Vechtsebanen in Utrecht, maar de bostraining - onderdeel van de zomertraining - vindt zoals de naam doet vermoeden iedere woensdagavond plaats in de bossen achter Groot Kievitsdal, tussen Hilversum en Baarn.
"Na het inlopen en inwerken, volgt een training met schaatsoefeningen, loopelementen en soms krachttraining. Doordat een achttal trainers elkaar elke week afwisselen, is het trainingsaanbod door de zomerweken heen gevarieerd. Bij sommige trainers ligt de nadruk meer op conditie-opbouw, met loopoefeningen, intervaltraining en beperkte duurloopjes. Bij anderen staat krachtontwikkeling meer centraal: schaatssprongen, diep zitten -om de dijbeenspieren te harden- of het maken van sprongen met behulp van sterke elastieken. Door die elastieken rond je middel te doen kun je een beetje gaan hangen en daarmee de bochtentechniek van het schaatsen verbeteren. De meeste trainingen zijn een mengvorm van verschillende elementen.
Door de goede samenwerking met de schaatsvereniging 't Biltse Meertje (IJBM) is er voor jeugdleden en junioren tot 18 jaar van de twee clubs een gezamenlijke training. "Uit deze groep zijn er veel die wedstrijden rijden en daarom zijn de trainingen intensiever. Bijvoorbeeld met schaatssprongen over lage hekjes of een training op meegenomen schaatsplanken voor een spiegel, zodat je de eigen stijl kunt zien en perfectioneren."
In de zomer bieden de Vechtsebanen in Utrecht tegenwoordig zomerijs aan. Niet op de 400-meterbaan, maar op de binnenbaan; normaliter voor kunstschaatsen, ijshockey of shorttrack. "Op 9 september heeft de GHV een paar uur ijs gehuurd. Ervaren trainers geven dan training, ook voor beginnende schaatsers of mensen die willen proeven aan wat schaatsen bij de GHV kan zijn."

Meer informtie ghv.nl.