Willem van 'Lange lat'
Willem van 'Lange lat' Foto's: Albert van der Linden

Willem van 'De Lange Lat' boert nog steeds

Bijzondere mensen zijn er altijd en overal, ook in Eemnes. Daar trof de fotograaf op een doordeweekse dag Willem Hoogeboom (87).

Eemnes Willem Hoogeboom is geboren in Eemnes op 29 december 1929. "Én getogen op de Meentweg. Daar woont hij nu nog steeds", laat Henk van Hees van de Historische Kring Eemnes desgevraagd weten.

Hij heeft de bijnaam 'Willem van De Lange Lat'. "De Lange Lat was zijn vader Lammert Hoogeboom, een flinke, grote kerel", aldus Van Hees.

Televisieboer

Willem jr. is een typische Eemnesser met heel bijzondere humor. "Hij is bekend geworden als televisieboer. Dat zal zo begonnen zijn rond 1970. Wanneer ze in Hilversum bij tv-opnamen vee nodig hadden, kwam Willem opdagen met een kalfje, koe of een koppel koeien. Dat is vaak gebeurd en soms mocht Willem zelfs wel eens wat zeggen."

IJzersterk

Hoogeboom zit vol met typische oude uitdrukkingen ("Niemand kan in de mist kieken") en hij heeft een ijzersterk geheugen. Ook vindt hij dat de boeren "niets meer te vertellen hebben. We worden geleefd". Hoogeboom heeft nog altijd koeien en tegenwoordig ook schapen.

Henk van Hees: 'Hij is bekend geworden als televisieboer'

Aan de fotograaf Albert van der Linden uit Blaricum vertelde Willem dat hij geboren is tussen de koeien. "Die boerderij is afgebroken", aldus Van der Linden.

Oorlog

Aan hem vertelde de Eemnesser boer dat daar ooit in de bedstee een dubbele wand was waar in de oorlog een radio stond. Dagelijks konden zij naar de Engelse zender luisteren. "Het enige wat hij als kind steeds hoorde was 'burgers houd moed'."

Willem kan niet zonder zij koeien. Hij kan lezen en schrijven met ze. De dieren 'sist' hij naar zich toe en voor de grote stier is hij niet bang. "Deze at gewoon bij Willem uit z'n hand", aldus Van der Linden.

Willem op zijn erf aan de Meentweg.
'Kijk eens wat een lekkere biefstukken'.