GHV'ers na de finish bij Limburgs Mooiste.
GHV'ers na de finish bij Limburgs Mooiste. Foto: GHV

GHV: schaatsers ook op de dunne bandjes

BEL "Schaatsen en wielrennen hebben gemeen dat ze allebei veel van je benen vragen. Die moeten sterk en soepel zijn. Daarom stappen veel schaatsers in de zomer op de racefiets", aldus Ton Raassen van de Gooise Hardrijders Vereniging (GHV) in dit laatste verhaal over deze regionale schaatsclub.

"De vergelijking is niet helemaal spiegelbeeldig. Ik geloof niet dat wielrenners in de winter ook op schaatsen gaan. Ik heb nooit foto's of filmpjes van Jan Janssen, Joop Zoetemelk of Tom Doumoulin op schaatsen gezien, wel van Sven Kramer of Ireen Wüst op een racefiets in berglandschap." Schaatsers van de Gooise Hardrijders Vereniging stappen dan ook regelmatig op de fiets. Vanuit Eemnes starten elke maandagavond 10 tot 15 GHV'ers voor een wielerrondje van een kilometer of 65, richting Nijkerk, Zeewolde, Almere of Soest. Tegen de tijd dat Limburgs Mooiste op de agenda in zicht komt gaat het meer richting de heuvels achter Amersfoort.
Limburgs Mooiste is een 'klassieker' in het Limburgse heuvelland waar naast vele anderen ook jaarlijks een aantal GHV'ers aan meedoet. De afstanden die gereden worden zijn naar keuze 80 tot 220 kilometer. "Dat laatste is natuurlijk alleen voor bikkels. De GHV'ers slaan dan op vrijdag hun tenten op op de camping, rijden zaterdag de tocht en keren 's zondags weer huiswaarts het Gooi."

Bij skeeleren/inline-skaten en schaatsen komen nog meer kruisbestuiving voor dan bij schaatsen en wielrennen. Zo gooien de broertjes Mulder in beide disciplines hoge ogen. "Daarom begeven sommige GHV'ers zich ook op de dunne bandjes van de skeelers. Dit gebeurt samen met schaatsers van IJBM op zomerse vrijdagavonden op een skeeler-oval van ongeveer 400 m in Utrecht."

Skeelerbaan

De Gooise Hardrijders Vereniging bestaat dit jaar 50 jaar en dat laat ze niet ongemerkt voorbij gaan. "Gedurende het komende jaar organiseren we vele activiteiten, ook om mensen te informeren over schaatsen als sport. Houd dus onze website ghv.nl in de gaten. De GHV is ook aanwezig bij de evenementenmarkten in Laren op 10 september en Eemnes op 16 september.
"Afgelopen jaren is, samen met de wielervereniging de Adelaar in Hilversum gekeken naar de mogelijkheid van een gecombineerde wieler-skeelerbaan. Dit ging toen uiteindelijk niet door. Het zou toch mooi zijn als er als cadeau voor de jubilerende GHV een skeelerbaan in de regio tot stand zou komen."