Madelon Olsthoorn met haar ontwerp bij de buurtbieb langs de Viersloot in de Bijvanck.
Madelon Olsthoorn met haar ontwerp bij de buurtbieb langs de Viersloot in de Bijvanck. Foto: Koosje de Beer

Goudsmid Madelon Olsthoorn ontwerpt stempel voor buurtbieb

De boeken van de zes buurtbiebs in Blaricum krijgen een stempel. Madelon Olsthoorn maakte geïnspireerd door het gemeentelogo een ontwerp.

Blaricum "Willy Meijer vroeg mij of ik een buurtbieb in mijn voortuin zou willen. Dat leek mij niet handig, omdat ik niet aan een doorgaande weg woon", vertelt Madelon Olsthoorn, goudsmid, bewoner van de Bijvanck en beheerder van twee WhatsAppgroepen in haar buurt. "Het initiatief vind ik wel geweldig. Ik ben direct begonnen met schetsen toen ik hoorde dat voor de buurtbieb een stempel nodig was. Nu wordt mijn ontwerpje het officiele Blaricumse Buurtbiebstempel! Hoe leuk is dat?"

De buurtbieb is een groot succes in Blaricum. Verspreid door het dorp zijn er al zes van deze minibibliotheken, die gemaakt zijn door de mensen van WESPP uit Hilversum. Een van de biebs staat in de voortuin van Viersloot 47 in de Bijvanck. "Een goede plek", meent Olsthoorn. "Ik ken Willy via mijn moeder en als buurvrouw van een vriendin. Ze dacht eerst aan mijn voortuin als plek voor de buurtbieb in de Bijvanck." Hoewel Olsthoorn als betrokken buurtbewoner de komst van de biebjes toejuicht, leek haar dat geen goed idee. "Er is weinig reuring bij mij in de straat", legt ze uit. "Ik was bang dat mensen het boekenkastje niet zouden vinden." Wel kent ze de huidige beheerder van de buurtbieb aan de Viersloot. "Ik heb Willy met haar in contact gebracht en nu staat het biebje op een opvallende hoek", klinkt het opgewekt. "En stiekem voel ik me nog best een beetje verantwoordelijk voor het biebje. Ik zag laatst dat er wat uitloop van een boom voor groeide. Dan ga ik wel even terug met de snoeischaar."

Buurtapps

Het idee achter de buurtbieb is dat buurtbewoners elkaar bij het publieke boekenkastje ontmoeten. Zij kunnen boeken uit de buurtbieb halen en hoeven deze niet terug te brengen. "In Engeland en Frankrijk zijn er al meer van dit soort biebjes", weet Olsthoorn. "Het initiatief spreekt me erg aan. Ik ben zelf beheerder van een buurtpreventieapp. Alles wat de buurt gezelliger en leefbaarder maakt, juich ik dan ook van harte toe. Zelf ben ik daarom kort geleden ook met een burenhulpapp begonnen." Op deze app kunnen bewoners oproepjes plaatsen of hulp aanbieden. "De app bestaat nog maar kort en mensen moeten er nog aan wennen", merkt de enthousiaste buurtbewoonster. "Toch, langzaam maar zeker, gaan steeds meer buurtbewoners meedoen."

Stempel

Voor het ontwerp van de ronde stempel van de buurbieb heeft Olsthoorn zich laten inspireren door de grote B van het gemeentehuis. "Met dat logo in mijn gedachten heb ik drie B's ontworpen die staan voor Blaricumse Buurt Bieb", luidt haar verklaring. Ze pakt een vel met verschillende ontwerpen. In het uiteindelijke ontwerp staat ook het getal 1261. "De postcode van Blaricum", legt Olsthoorn uit. "Ik wilde een herkenbaar beeldmerk hebben. In een eerdere versie heb ik nog geprobeerd de korenbloemen van het gemeentewapen erbij te tekenen. Dat bleek geen goed idee", klinkt het resoluut. "Het geheel werd te priegelig."

'Alles wat de buurt gezelliger en leefbaarder maakt, juich ik toe'

Groot was de verrassing toen haar ontwerp als winnend uit de bus kwam. "Willy nodigde mij uit voor een feestelijke bijeenkomst, maar ik wist niet dat er ook een prijsuitreiking zou zijn", blikt Olsthoorn terug. "Van huis-uit maak ik als goudsmid sieraden. Dit is de eerste keer dat ik een stempel ontwerp en dan win ik ook nog! De boekenbon die ik heb gekregen, is inmiddels goed besteed", zegt ze terwijl ze een boek van de tafel pakt. "Een reisgids van Noord-Engeland en Wales, onze vakantiebestemming voor dit jaar." Wanneer de stempel wordt gemaakt, weet Olsthoorn nog niet, maar het idee vindt ze fantastisch. "Geweldig toch als buurtbewoners bij het openslaan van een buurtbiebboek als eerste mijn ontwerp zien?"