De spontane Toos Fecken runt haar sigarenwinkel nog altijd drie dagen in de week.
De spontane Toos Fecken runt haar sigarenwinkel nog altijd drie dagen in de week. Foto's: Jacqueline Roest

'Ik heb nog één pruimtabak-klant'

Verscholen in het Oude Dorp van Blaricum ligt aan de Langeweg 17 het sigarenwinkeltje van Toos Fecken (77).

Blaricum "Vroeger was het meer een koffieshop dan een sigarenwinkel. De vertegenwoordigers zeiden: "Kom we gaan koffie drinken bij Toos'", lacht Toos Fecken-de Jong. De Blaricumse runt al 51 jaar het sigarenwinkeltje aan de Langeweg. Het was toen een komen van gaan van mensen. "Voordat de boeren naar hun werk gingen, kwamen ze hier langs", vertelt Toos.

Een heel verschil met nu. Nu is het in originele staat verkerende winkeltje nog maar drie dagen per week (donderdag tot en met zaterdag) open. "Maar ik denk dat ik het nooit zou kunnen sluiten."

Toos was getrouwd met Henk toen zij de kans kregen om de winkel van mevrouw Verver over te nemen. Ze betrokken de helft van het erbij gelegen woonhuis. "We moesten toen 10.000 gulden voor goodwill aan haar betalen", herinnert Toos zich. "Dat hebben we van vrijgezelle dames kunnen lenen, want we hadden geen rooie cent." Vijf jaar later - in 1971 - konden we het huis van mevrouw Verver kopen.

De jonge Toos - ondertussen moeder - behaalde de benodigde papieren en in de avonduren verrichtte ze in een atelier nog verstelwerk. "Het was echt buffelen." Henk werkte elke dag als timmerman, maar bezorgde in de avonduren sigaretten en vulde de automaten bij Bellevue, d'Ouwe Tak en Rust Wat.
"Het was een goede business, iedereen rookte. Van pruimtabak tot bolknakkers. Het waren drukke jaren. Als we eens dicht gingen, sloegen de klanten extra in. En met Sinterklaas pakte ik stapels cadeaus in. Afgelopen Vaderdag twee doosjes."

Toch overweegt Toos niet de deuren te sluiten. Na het overlijden van haar Henk houdt de winkel haar op de been en op de hoogte. "Ik doe het nog altijd met veel plezier en ik verveel me niet."

In de kast staat nog altijd de portretfoto van mevrouw Verver.
Herkenbaar aan het uithangbord.