Inbreker van woning op 't Paadje houdt z'n kaken stijf op elkaar

Laren Op de vraag van de rechtbank waar hij die 8ste mei rond vier uur in de nacht was toen er ingebroken werd in een woning aan 't Paadje in Laren, beriep de 24-jarige Huizer zich op zijn zwijgrecht.

De rechtbank begreep dat niet en vroeg: "Het roept veel vragen op als een agent u als een van de inbrekers heeft herkend." Dat snapte de Huizer wel, maar toch hield hij zijn kaken op elkaar. Zijn advocaat, M. van Vuuren, verwoordde het als volgt. "Het is natuurlijk heel goed mogelijk dat mijn cliënt op dat moment andere activiteiten had waar hij Justitie niet van op de hoogte wil stellen."

Agenten kregen die nacht een melding dat er in 't Paadje ingebroken werd. Toen de politie bij het huis aankwam, troffen ze niemand aan. Wel bleek er een raam opengebroken te zijn. De verwachting was dat de dieven wellicht zouden terugkomen.

Een van de agenten bleef posten en inderdaad, rond kwart voor vier reed er een auto de straat in. Het waren twee bekenden van de politie. Eén ervan klom de woning in via het raam. Op dat moment greep de politie in en riep: "Politie, staan blijven!" De twee geschrokken inbrekers kozen het hazenpad nadat ze eerst de agent een klap gaven. "Ik zag de mannen van drie meter afstand en herkende hen direct", verklaarde de agent later. Een ervan zou de 24-jarige Huizer zijn.
Voor de officier van justitie was het bewijs rond. Het feit dat de Huizer geen verifieerbare verklaring wilde afleggen legde ze in zijn nadeel uit. Ook vond ze dat het recidivegevaar groot is. De man is vorig jaar voor drie inbraken veroordeeld. Ze eiste vijf maanden cel.

Advocaat Van Vuuren had zijn twijfels bij de verklaring van de agent: "Hij was niet meer een neutrale observant, maar inmiddels slachtoffer geworden." Volgens de raadsman heeft dat gevolgen voor zijn getuigenis. Ook merkte hij op dat uit het sms-verkeer van zijn cliënt zou blijken dat hij niet betrokken is geweest. Hij vroeg de verdachte direct vrij te laten. Dat verzoek legde de rechtbank naast zich neer. Zij wil eerst alle bewijzen goed bestuderen.
Volgende week doet de rechtbank uitspraak.