Mevrouw Els Snel met de actiekaartjes voor het behoud van Tergooi Blaricum.
Mevrouw Els Snel met de actiekaartjes voor het behoud van Tergooi Blaricum. Foto: Bob Awick

Els Snel heeft al 250 handtekeningen voor behoud Tergooi Blaricum

Els Snel (88) is namens de Cliëntenraad van woonzorgcentrum De Marke-De Meenthoek een actie begonnen om Tergooi Blaricum te behouden.

Huizen/Blaricum De 88-jarige Els Snel uit Huizen zit al jaren in de Cliëntenraad van woonzorgcentrum De Marke-De Meenthoek. "Ze zeggen altijd 'ouderdom komt met gebreken' en dat klopt." Zelf is ze de afgelopen periode drie keer met een ambulance richting het ziekenhuis geweest. "Vooral de aanrijtijd naar Hilversum is langer. Als het ernstig is, maken die minuten het verschil tussen leven of dood."

Uit eigen ervaring weet ze hoe belangrijk het is voor ouderen om een ziekenhuis dicht in de buurt te hebben. Die geluiden hoorde ze ook van medebewoners nadat bekend was geworden dat Tergooi Blaricum gaat sluiten en straks iedereen naar een nieuw en groter ziekenhuis in Hilversum moet.

Actie

Dat kaartte ze aan in de cliëntenraad. "Ik had gezien bij Albert Heijn dat iemand een actie was begonnen, maar je merkt dat mensen niet altijd de moeite nemen om een kaartje te halen en dat in te vullen. Dus zijn we gaan kijken of we ze hier konden krijgen."

Dat bleek uiteindelijk nog best een hele zoektocht. Stad en land werd afgebeld om er achter te komen wie de kaartjes had gemaakt, maar uiteindelijk werd Peter-Jan Schatens uit Gooise Meren getraceerd en kwamen er ook kaartjes in De Marke-De Meenthoek. "Ik heb veel mensen persoonlijk benaderd en ze uitgelegd dat het ziekenhuis zou gaan sluiten. Veel mensen wisten dat niet eens. Daarna heb ik gevraagd of ze een kaartje wilden invullen om het ziekenhuis te behouden. Daar was iedereen het eigenlijk wel mee eens."

Volle pond

Busreis naar ziekenhuis Hilversum duurt vanuit Huizen 1,5 uur

Ook de slechte bereikbaarheid met het openbaar vervoer van het Hilversumse ziekenhuis is een doorn in het oog van veel ouderen. "Als je vanuit Huizen met de bus naar het ziekenhuis in Hilversum gaat ben je 1,5 uur kwijt. Je moet dan eerst naar het station in Hilversum. Daar moet je vervolgens 15 tot 20 minuten wachten. Zeker in de winter is dat niet te doen", zegt ze, terwijl ze gruwelt bij de gedachte. "Het is dus een hele onderneming om er te komen." Ouderen met een rollator moeten bovendien ook maar afwachten of de bus wel rollatorvriendelijk is. Natuurlijk is er voor ouderen die het nodig hebben taxivervoer. "Maar ik heb al meerdere keren meegemaakt dat ik te laat kwam. Bovendien moet iemand die meegaat dan het volle pond betalen."

Tweede Kamer

Peter-Jan Schatens heeft al een deel van de handtekeningen in ontvangst genomen, maar Snel gaat nog wel even door met het inzamelen van handtekeningen. Schatens voegt haar handtekeningen bij degene die hij al heeft opgehaald. "Dat zijn er zo'n 6.000 in Gooise Meren, 1.000 uit Blaricum en Laren en in Huizen hadden we er ook al 2.000 opgehaald. We hebben nu dus ruim 9.000 handtekeningen binnen." Hij heeft de Tweede Kamercommissie Zorg aangeschreven met het verzoek of hij daar de handtekeningen mag overhandigen. "Dat hoor ik 13 september. Als we daar naartoe gaan, nodig ik mevrouw Snel ook uit om mee te gaan. Ik kreeg kippenvel van de drive die deze mevrouw heeft."
Schatens hoopt dat de Tweede Kamer in zal grijpen. "De trend is nu weer dat kleinere ziekenhuizen veel meer gewenst zijn dan grote. Tergooi deed het zo goed in de top 100, maar zakt nu weg. Onze regio vergrijst. Zo'n 40% van de inwoners is al boven de 50. De locatie in Blaricum is prachtig en voldoet prima."
Daarnaast heeft hij zijn hoop gevestigd op de gemeenteraad in Hilversum. "Die moet 22 september stemmen over het herziene bestemmingsplan voor het nieuwe, grotere ziekenhuis in Hilversum. Wellicht komen ze tot inkeer."