Het onderhoud op de Algemene Begraafplaats is niet best.
Het onderhoud op de Algemene Begraafplaats is niet best. Foto: Bastiaan Miché

Antwoorden op postume vragen Ernst Wortel 'onbevredigend en afwerend'

De postume vragen van Ernst Wortel zijn door de gemeente schriftelijk beantwoord. Larens Behoud wil nadere uitleg van het college.

Laren Naar het oordeel van Larens Behoud is de schriftelijke beantwoording van de postume vragen van Ernst Wortel, de dit voorjaar plotseling overleden nestor van de Larense raad, over de Algemene Begraafplaats onbevredigend en afwerend.

Fractievoorzitter Peter Calis stelt dat de door de gemeente gemelde werkelijke inkomsten sterk verschillen van de door Wortel berekende inkomsten en ziet daar graag een verklaring voor.

"Het verhaal over het onderhoud rammelt ook: de paden worden onderhouden, maar de graven zelf hebben heel vaak zeer achterstallig onderhoud. En dat terwijl de gemeente de huurders van de graven heeft getrakteerd op een kostenverhoging van maar liefst 200 procent als bijdrage voor het onderhoud van de graven, ook als nabestaanden hebben gekozen voor een onderhoudsarme stenen grafbedekking."
Ook stelt Calis vast dat er nogal wat scheefgezakte zerken, gebroken platen en nauwelijks leesbare graven van meer dan honderd jaar oud zijn. "Het is duidelijk dat er geen actief beleid is om het bestand up-to-date te houden en ik kan me niet voorstellen dat er voor die graven überhaupt nog iets betaald wordt en dat er ook geen ruimbeleid voor is."
Calis heeft er wel een verklaring voor. "Misschien is het aantal begravingen per jaar erg laag op de Algemene, waardoor de inkomsten een stuk lager uitvallen dan op de Katholieke, en zorgt de Sint-Jansprocessie voor een grotere betrokkenheid bij de Larense katholieke nazaten om de graven te verzorgen, maar de Algemene is bepaald geen visitekaartje. Iets dat Ernst Wortel aan het hart ging. Daarom vindt Larens Behoud dat zowel het beleid, de uitvoering als de financiën grondig tegen het licht gehouden moeten worden en zullen wij dit bij burgemeester en wethouders opnieuw aankaarten.”
Wortel was van mening dat daarbij gestreefd moet worden naar kostendekkendheid, maar dat de kosten voor nabestaanden binnen de perken moeten blijven en dat het redelijk is als de gemeente als eigenaar van de Algemene financieel ook een bijdrage aan de onderhoudskosten levert.

Ernst Wortel maakte zich druk over  'de Algemene'.