Vincent van  Hof en Hans Willenborg (r).
Vincent van Hof en Hans Willenborg (r). Foto: Bob Awick

Willenborg (59) blijft strijden voor zijn onbemande tankstation aan Zevenend

Laren Hans Willenborg (59) van Auto Willenborg aan het Zevenend in Laren ligt al jaren met de gemeente in de clinch over een vergunning voor zijn onbemande tankstation. De aanvraag van de tweede vergunning is kort geleden op één punt na door de rechter vernietigd.

De rechter tikte de gemeente namelijk op de vingers over het gevaar van een zogenaamde 'plasbrand' (bij het lossen van de tankwagen zou in theorie brandstof op de vloeistofdichte vloer terecht kunnen komen. Als daar dan een vonk bij komt, zou er in de ontstane plas brandstof een brand kunnen ontstaan, red.).

Volgens de gemeente zou de afvoer van het tankstation verstopt zitten, maar dat is volgens Willenborg niet gecheckt, en dus verklaarde de rechter dit argument van de gemeente ongegrond.

Boete

In afwachting van de uitspraak blijven de openingstijden beperkt. Overtreedt Willenborg de opgelegde openingstijden dan riskeert hij een boete van 5.000 euro per overtreding. Dat betekent dat het tankstation voorlopig alleen tijdens de werktijden van het garagebedrijf open is. Op werkdagen tussen 08.00 en 18.00 uur en op zaterdag tussen 09.00 en 16.00 uur. En niet zoals het Laarder publiek gewend is elke werk- en zaterdag tussen 07.00 en 21.00 uur.
Volgens de Laarder zijn de risico's bij een bemand en onbemand tankstation gelijk.

"En alleen maar omdat er geen toezicht is en de gemeente vindt dat er dus bij calamiteiten niet tijdig ingegrepen kan worden, krijgen wij geen vergunning. Het pompstation is al sinds 1971 in gebruik en er is nog nooit iets gebeurd. We voldoen aan alle regelgeving. Het is zo krom als een hoepel. De pompen zijn in december vorig jaar nog vernieuwd en in april jongstleden is alles opnieuw gecheckt en geijkt."
Ondanks de negatieve energie die het voeren van rechtszaken met zich meebrengt, gooit Willenborg het bijltje er niet bij neer. Hij geeft eerlijk toe dat hij de afgelopen jaren te trots en star is geweest om zijn verlies te nemen. Nu liggen de zaken anders. Willenborg is opnieuw strijdbaar.
Ook zijn compagnon Vincent van 't Hof wil graag de pomp behouden. Willenborg: "Niet alleen qua omzet, maar het is ook een service naar onze klanten. We hebben onlangs veel geïnvesteerd."

Garagehouder Hans Willenborg: 'Het is zo krom als een hoepel'

Reactie wethouder

Wethouder Ton Stam zegt in een reactie: "Zwaarwegende overwegingen van veiligheid hebben er - na vele jaren juridische strijd - toe geleid dat het Willenborg niet langer is toegestaan om een onbemand tankstation te exploiteren. Bemand is geen probleem en het staat hem vrij om daar de geëigende openingstijden bij te kiezen."