Afbeelding

Kunstwerk van Elbert Roest heet
'Het Dorp Laren op handen gedragen'

Het kunstwerk 'Het Dorp Laren op handen gedragen' is in 2015 gemaakt door Kees Kerkhof, kunstenaar uit Laren.

Laren Het materiaal dat hij heeft gebruikt om deze creatie te verwezenlijken is oliepastelkrijt op zwart karton en meet circa 76 x 48 cm (buiten de lijst om). Het specifieke thema is ontstaan uit een gedachte, een fantasie die vrijelijk ontsprong uit Kees zijn brein en is meer dan alleen maar het uitbeelden van een burgemeester in zijn ambtsfunctie, zo zegt hij zelf.

De Laarder noemt het een 'verpersoonlijking' van Elbert Roest van waaruit hij zijn functie bekleedde. "Zijn directe leven naast het hertenkamp, zijn rondscharrelende kippen of een huppelend konijn. Maar ook zijn functie als burgemeester waarin hij zich over Laren ontfermde. En ook het dragen van de ketting, zo als het ware nonchalant over zijn schouder gedrapeerd, symboliseert zijn toegankelijkheid naar de bewoners toe."

Verbinding

De herten die direct om hem heen staan geven de sterke verbinding met het hertenkamp. "Een wezenlijk deel van zijn leven op die locatie. Op de achtergrond ontwaar je de plattegrond van Laren, waarvoor Elbert Roest eigenlijk stond, en waarbij de plattegrond op zijn beurt hem weer omarmde. De uitbeelding van het op handen dragen van het dorp spreekt bijna voor zich. Specifieke herkenningspunten van Laren, zoals het beeld van Kees Schrikker van Berend Gerstekorrel (koesterend liggend tegen Elberts schouder), of natuurlijk de St. Jan Basiliek, Bonte Paard, de Molen en ook de spuit van de fontein van de Coeswaerd, die Elbert hier met verve draagt, zal hij zeer vermoedelijk koesteren in zijn herinneringen", aldus Kerkhof.

Diepgang

Elbert Roest gaat nu naar Bloemendaal. "Ook daar zijn damherten in de duinen, maar een zo directe verbinding als in Laren: het wordt toch anders. Ik zoek altijd meer diepgang achter een portret", aldus Kees Kerkhof. "Het moet vooral levendig en sfeervol zijn en met een 'achtergrond' die ook iets te vertellen heeft en ook iets over de persoon zegt. Zo was ik van plan geweest om met alle drie BEL-burgemeesters iets te gaan doen, maar dat is er niet van gekomen.” Het werk is overigens voor 1250 euro te koop.