'Nergens echt gierend uit de hand gelopen'

Blaricum Burgemeester Joan de Zwart-Bloch is tevreden over het verloop van de kermisweek. "Op een paar kleine opstootjes na is het goed verlopen", zegt zij. "Overall was het een gezellig en geslaagd dorpsfeest."

"Grote vechtpartijen met grootschalig ingrijpen zijn niet aan de orde geweest. Er is af en toe wel ergens wat, maar het is nergens echt gierend uit de hand gelopen." Zelf is Blaricums eerste burger de laatste kermisavond en -nacht met de politie op stap geweest. Van de andere avonden en nachten lag iedere ochtend het politierapport op haar bureau. Helaas hebben er vernielingen plaatsgevonden. "Dat kun je nooit goedpraten. Overal waar zo veel mensen op de been zijn, gebeurt dat. Er wordt soms heel veel gedronken en soms ook gebruikt. Dan kun je ongelooflijk je best doen, maar je houdt het nooit 100% in de hand."
Ook de inzet van de beveiliger met hond, die 's nachts over de kermis heeft gelopen, heeft effect gehad. De kermisexploitanten waren blij met de nachtelijke beveiliging en de kabels (met daarin koper) van de attracties zijn intact gebleven. Ook de roadblocks ("voor het eerst geplaatst") bij Moeke en d'Ouwe Tak gaven het publiek en de ondernemers een veilig gevoel. De politie heeft een kleine veertig wildplassers bekeurd. "Zij kunnen binnenkort een bekeuring van 140 euro verwachten", meldt een politiewoordvoerder. Ook werden twee bekeuringen uitgedeeld voor openbare dronkenschap en acht voor rijden onder invloed.