Langs de A27 bij Eemnes komt een geluidsscherm.
Langs de A27 bij Eemnes komt een geluidsscherm. Foto: Bastiaan Miché

PvdA: 'Dat was pas echte BEL-samenwerking geweest'

Laren De PvdA heeft antwoord gekregen van het college op haar vragen met betrekking tot de geluidssituatie A27 ter hoogte van de buurt Zuidpolder in Eemnes.

Het college laat weten zeer zeker regelmatig overleg te hebben gehad over de Herziening geluidwering Zuidpolder en de eventuele negatieve effecten aan de westzijde van de A27, maar zegt dat Eemnes primair verantwoordelijk is voor het treffen van adequate voorzieningen op haar grondgebied.
Onderzoek naar geluidsbelasting is niet nodig, meent het Larense college.

Discussie gesloten

"De antwoorden zijn helder en de politieke discussie lijkt hiermee gesloten", zegt Marcus van den Brink (PvdA). "Dat neemt niet weg dat de beantwoording mij niet geheel kan overtuigen. De toezegging dat de maatregelen de geluidbelasting aan de westzijde van de A27 zullen doen verminderen, is blijkbaar alleen mondeling gedaan."

In het bij het bestemmingsplan gevoegde akoestisch onderzoek worden uitsluitend de effecten aan de oostzijde behandeld. "Over de westzijde wordt met geen woord gerept. Ik heb derhalve over die vermindering mijn twijfels. Verder wordt in dat onderzoek uitgegaan van een maximale snelheid van 120 km/u op de A27. Dat is onjuist. Het is daar 130 km."

Verbreding

'Uitgelezen mogelijkheid om iets aan het 'geluidlek' te doen'

"Tot slot is ook geen rekening gehouden met de te verwachten verbreding van de A27 van 2x2 naar 2x3 rijstroken. Dat zal betekenen dat de wettelijke geluidzone van 250 naar 350 meter wordt verbreed, waarmee ook woningen aan de Gooiergracht in Laren binnen die zone zullen vallen."

Gemiste kans

Afgezien van bovengenoemde mankementen ziet Van den Brink het vooral als een gemiste kans.
"Dit was een uitgelezen mogelijkheid om iets aan het 'geluidlek' tussen de Verlegde Laarderweg (viaduct over A27) en de golfbaan te doen. Alleen daar ontbreekt namelijk een geluidwering. De afstand bedraagt circa 500 meter. Veel minder dan de lengte waarover de gemeente Eemnes nu een geluidsscherm realiseert. Wellicht had voor een overzichtelijk bedrag ook aan de westzijde een verbetering gerealiseerd kunnen worden. Zo zouden niet alleen de inwoners van Eemnes, maar ook die van Laren er op vooruit zijn gegaan. Dat was pas echte BEL-samenwerking geweest."