De Denker heeft een prominente plek bij de ingang van de villa.
De Denker heeft een prominente plek bij de ingang van de villa. Foto: Bastiaan Miché

Singer-directeur Evert van Os is trots, blij en dankbaar

Singer Laren opent woensdag 6 september de nieuwe theaterzaal en entreefoyer, die het museum, theater en beeldentuin met elkaar verbindt. Maandag keken we al even rond in het gebouw waar oud en nieuw op bijzondere wijze zijn samengevoegd. Iedereen is welkom van dinsdag tot en met zondag tussen 10.00 en 17.30 uur. "Alleen voor een voorstelling en het museum dient een kaartje gekocht te worden", aldus algemeen directeur Evert van Os.

Laren Met de nieuwe foyer als hart van het complex komt een oude droom van Anna Singer uit: een ruimte voor versmelting van beeldende kunst, muziek en theater. Het ontwerp komt van Oscar Vos en Thomas Dieben van architectenstudio krft en interieurarchitect Sanne Oomen.

Dankzij een grote supportersschare is het gelukt om de nieuw/verbouw binnen het budget van 15 miljoen euro te houden, vertelt Van Os. "Particulieren hebben 11,5 miljoen euro bijgedragen. Dat is uniek in cultureel Nederland. Meer dan 1,5 miljoen euro hebben we van cultuurfondsen gekregen, waaronder een miljoen van de Bank Giro Loterij. De gemeente Laren heeft twee miljoen euro bijgedragen, plus de aanleg van het gratis toegankelijke parkeerterrein." De jaarlijkse, gemeentelijke bijdrage is nu gefixeerd, meldt Van Os. "Zeven procent van onze exploitatie. Bij gemiddelde culturele instellingen is dat zeventig procent. We zijn dankbaar dat we dit met elkaar hebben kunnen realiseren."

De theaterzaal is de gouden doos van Pandora. Een intieme, breed aangelegde theaterzaal. Hierdoor is de afstand tot het podium klein. De zaal wordt geroemd om zijn akoestiek. De golvende, afgewerkte wanden zijn gemaakt van kersenfineerhout. De Italiaanse designstoelen met de draadkleuren roestbruin, blauw en antraciet kleuren met het zaallicht mee. Het publiek heeft voldoende beenruimte. "Die is gigantisch: 101 centimeter. De norm in theaterland is 85 centimeter", zegt Van Os. Het toneel is net zo groot als in het oude Singer, maar is nu voorzien van moderne digitale theatertechniek, waarbij de zaalbrug is weggewerkt in de plafondafwerking. Grote ramen in de toneeltoren (3,5 meter hoger dan de vorige) bieden ook daglicht achter de schermen. "Een vurige wens van de theatertechnici", aldus Oscar Vos.
De officiële opening vindt woensdag 6 september plaats.

De centrale ingang/hal.
De stoelen zijn van Italiaanse, makelij.
De theaterzaal.
De Singertuin wordt in het najaar nog aangepakt.