De slagwerkersgroep en blazers van Harmonie Sint Michaël Thorn.
De slagwerkersgroep en blazers van Harmonie Sint Michaël Thorn. Foto: PR

Demenz: een eerbetoon aan dementerenden en hun naasten

Laren De Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) heeft 21 september uitgeroepen tot Wereld Alzheimer dag. In dit kader vinden op 24 september om 14.30 uur in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum een benefietconcert en een minicollege plaats onder de naam 'Demenz'.

Het evenement is een muzikaal eerbetoon aan mensen die lijden aan dementie en hun naasten en verzorgers.

Op deze middag wordt speciaal aandacht besteed aan muziek en de hersenen. De slagwerkersgroep en blazers van Harmonie Sint Michaël Thorn brengen de compositie 'Demenz' ten gehore, waarin de drie fases (voor-, begin- en eindstadium) van dementie worden weergegeven. Dit werk van componist Vincent Cox, naar een idee van Dr. Tim Leufkens, wordt uitgevoerd met medewerking van Claudia Couwenbergh (sopraan), Pascal Pittie (tenor), vrouwenkoor Thorensis en enkele dansers, en staat onder artistieke leiding van Frank Marx.

Omdat muziek herinneringen terugbrengt bij mensen met dementie brengt het Groot Harmonieorkest van de Koninklijke Biltse Harmonie onder leiding van Vincent van den Bijlaard na de pauze een muzikaal passend en herkenbaar programma. Professor dr. Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie en bekend van lezingen bij DWDD, vertelt in zijn interactieve minicollege over de invloed van muziek op het brein. Angela Groothuizen, bekend van het televisieprogramma 'Voor ik het vergeet', over jongere mensen met dementie, zingt ook twee liedjes over dementie met begeleiding door het GHO en Nico Brandsen. Kortom, een programma waarin de invloed van muziek op het dementerende brein wordt uitgebeeld, ten gehore gebracht en besproken.

Voor dit benefietconcert is een samenwerking aangegaan met de Stichting Music & Memory NL, aan wie een gedeelte van de opbrengst van het concert ten goede komt. De stichting M&M NL helpt mensen met dementie in zorginstellingen en thuis met muziek. Mensen met dementie kunnen soms steeds moeilijker contact maken met hun verzorgers en dierbaren en daardoor gaandeweg in een isolement raken, wat vaak leidt tot veel pijn en verdriet bij alle betrokkenen. Persoonlijke muziekherinneringen kunnen mensen met dementie echter weer activeren en in staat stellen verbinding te maken met zichzelf en hun omgeving. Music & Memory NL helpt hierbij door iPod-projecten op te starten en te begeleiden in zorginstellingen in Nederland. Hiervoor verzamelen zij iPods en iPhones (nieuwe of gebruikte), zorgen ervoor dat de persoonlijke, favoriete muziek van patiënten op deze apparaten komt te staan en dragen zorg voor verspreiding in zorginstellingen.
Kaarten 17,50 euro via Ticketservice van het Muziekcentrum van de Omroep: http://www.mcogebouw.nl/agenda/benefietconcert-demenz/.

Programma over de invloed van muziek op het dementerende brein