Kiki en Elbert komen aan bij Singer.
Kiki en Elbert komen aan bij Singer. Foto's: Bastiaan Miché

Melancholisch afscheidsfeest van ereburger Elbert Roest

"Dat jullie allemaal zijn gekomen beschouw ik als een fenomenaal cadeau en een groots geschenk dat niemand mij ooit meer kan afnemen", zei burgemeester Elbert Roest tegen zijn gasten afgelopen vrijdag in Singer Laren. Er waren optredens van De kKKlepperman van Elleven, muziekvereniging St. Jan, Papagen Koor, Gerard Beentjes en toneelgezelschap De Papegaai.

Laren Warme woorden had de zesde ereburger van Laren ook voor zijn staf: de gemeentesecretaris en griffier, de beleidsregie, het bestuurssecretariaat en de bodediensten. "Zij zijn altijd het fundament van mijn functioneren geweest. Er gebeurt in de politiek zo veel dat het voortdurend piept en kraakt en dan moet je elkaar vasthouden. Wat heb ik geluk gehad met jullie. Onmetelijk veel dank daarvoor."

Wethouder Tijmen Smit, die samen met Mireille Bekooij het afscheid presenteerde, roemde de voorzitter van zijn college om de bijzondere prestaties die hij de afgelopen vijftien jaar heeft neergezet. "Als een echte weegschaal, jouw sterrenbeeld, heb je altijd perfect de balans kunnen maken."

De rol van verbindende vaardigheden blijkt Roest op het lijf geschreven. Smit: "Je bent een enorme verbinder. Ton Stam heeft opgemerkt dat - gezien de strijdlust in Bloemendaal - het verbinden van wonden mogelijk de nadruk krijgt de komende tijd. In Laren echter heb jij jouw bijzondere kwaliteit ingezet om alle lagen van de bevolking te kunnen verbinden. Je bent een burgervader die opkwam voor zijn kinderen. Vooral voor de kindjes die het minder getroffen hadden. Persoonlijke aandacht en betrokkenheid zorgen vaak voor doorbraken. Een briefje hier, een telefoontje daar, een troostend woord links en een uitgestoken hand rechts. Ondanks dat je de gemeentelijke dossiers allemaal van haver tot gort kent, ben jij in staat om naar mensen te luisteren alsof je het voor het eerst hoort. Daarmee zorgde je altijd dat je zelf ook een meervoudige blik had op de bestaande dossiers. Mensen voelden zich gehoord. En het debat over het onderwerp werd er beter van. Jij hebt dit vijftien jaar lang gedaan, in onze relatief kleine gemeente. Ga er maar aanstaan!"

"Bij jou gaat het áltijd om mensen. Jóuw mensen; de inwoners van Laren", ging de wethouder verder. "Voor hen was je er. Op ieder moment van de dag. Altijd hoffelijk en charmant. Jij was altijd daar waar iets aan de hand was. In goede én in taaie tijden. Wat mij betreft is jouw grootste prestatie nog wel de wijze waarop je je als burgervader ontfermde over alles en iedereen in ons geliefde dorp. Ik ken niemand die de rol van burgervader zó goed invult als jij. Daar heb ik diepe bewondering voor."

Johanneskerk

Elbert Roest, die vanmiddag Singer Laren nog opent en vanavond in Bloemendaal wordt beëdigd, heeft bij zijn afscheid aandacht gevraagd voor het oudste stenen gebouw van dit dorp: de Johanneskerk. "Die bestaat in 2021 vijfhonderd jaar en verdient op het schild geheven te worden. Zij vormt een belangrijk icoon van de traditie, eert op haar vieringsbalk Sint Lambertus, de patroonheilige van de schaapherders, en verbindt de protestantse en rooms-katholieke tradities. Het is daarmee een symbool van verzoening." Ondertussen is er al ruim 6.500 euro gedoneerd voor dit project. "Dat noem ik de kracht van de gemeenschap. Héél erg bedankt. Lieve mensen, wees alsjeblieft zuinig op dit dorp. Koester de rijke binnenkant."

Collega's onder elkaar.
Aandachtig zoals altijd.
Kiki en Elbert genieten.
Roest pakt zijn moment tijdens de staande ovatie.
Harmonie St. Jan.
Warme omhelzing.
Het Papageno Koor.
Bloemen van Fleur voor Kiki en een hand voor Elbert.
Ook jonge Laarders namen afscheid van de burgervader.
De mensen stonden in de rij om het burgemeesterspaar gedag te zeggen.
Ook de Huizer politiek was naar Laren gekomen.