Rinske Kruisinga.
Rinske Kruisinga. Foto: Provincie Noord-Holland

Rinske Kruisinga: 'Ook als waarnemer ben je met huid en haar burgemeester'

Laren krijgt een vrouw als waarnemend
burgemeester: Rinske Kruisinga (67). Vanuit
haar tijdelijke huisvesting in Blaricum komt
ze geregeld in Laren.

Laren Rinske Kruisinga (67) kijkt uit naar haar waarnemerschap in Laren. "Het, overigens goede, gesprek dat ik vorige week maandagavond heb gehad met de fractievoorzitters en wethouders van Laren maakte mij duidelijk hoe bezorgd Laren is over een mogelijke herindeling van Laren en de door de provincie gestarte Arhi-procedure. De politieke discussie in de raad over onder andere dit onderwerp wil ik goed leiden, de mening en argumentatie van Laren goed vertolken naar de provincie toe, maar ook naar de omIiggende gemeenten en hun besturen", reageert Kruisinga vanuit Frankrijk.

Uiteraard liggen er meer uitdagingen voor haar als burgemeester, die in eerste instantie als gedeputeerde betrokken was bij Singer en op het dossier-Zorgvoorzieningen. "Dan hoef ik maar te wijzen naar de Veiligheidsregio en het dossier-Regionalisering brandweer. Ook als waarnemer ben je met huid en haar burgemeester. Ik ben als waarnemer ook verrijkt door mijn ervaringen als waarnemer in Bussum en op Texel. Ik verheug mij op deze waarneming."

Ze vindt Laren een mooie gemeente. "Prachtig gelegen, rijk aan cultuur en mooie voorzieningen. Een gemeente die ik overigens goed ken. Met name de boekenzaak is voor mij belangrijk." Rinske Kruisinga (CDA) woonde tot 2014 in Nederhorst den Berg. Momenteel heeft ze een tijdelijke huisvesting in Blaricum.

Misverstand

Dat de gemeenteraad liever wethouder en locoburgemeester Tijmen Smit als waarnemer voor Laren had gezien, berust op een misverstand, zo blijkt uit een rondje langs de fractievoorzitters. Zij hadden voorgesteld dat Smit zou waarnemen tot - in november - bekend wordt of Laren fuseert of zelfstandig blijft.
Smit zelf was reeds bekend met het beleid rond de benoeming van een waarnemend burgemeester. De commissaris van de Koning hanteert een aantal spelregels, samengevat in zogenaamd' bestendig beleid'. Het tijdelijk overnemen van de burgemeestersfunctie mag niet langer duren dan drie maanden. En dat is in Laren nu wel het geval.

Reacties raad

'De politieke discussies in de raad wil ik goed leiden'

De Larense fractievoorzitters zien een toekomst met waarnemend burgemeester Rinske Kruisinga met plezier tegemoet. Nico Wegter (D66) zegt zelfs zeer ingenomen te zijn met haar benoeming.

"Wij hebben Tijmen niet als kandidaat voor het (waarnemend) burgemeesterschap naar voren geschoven", zegt Marcus van den Brink (PvdA) nadrukkelijk. "Middels een brief aan Remkes heeft de raad om uitstel van de benoeming van een waarnemend burgemeester gevraagd. Dat omdat de provincie op korte termijn over de bestuurlijke toekomst van Laren beslist. Als dat zou leiden tot een fusie krijgt de waarnemend burgemeester een heel andere rol en ook voor langere tijd. Dat is dus relevant voor de keuze van een waarnemer. Daarbij hebben we wel aangegeven dat Tijmen voorlopig, maar hooguit enkele maanden, even in zijn rol als locoburgemeester zou kunnen opereren. Het was de raad ook bekend dat het beleid is van Gedeputeerde Staten (GS) om nooit een wethouder als waarnemer te benoemen. Als fractievoorzitters en college hebben we nu unaniem ingestemd met de keuze voor mevrouw Kruisinga. Ze lijkt ons een geschikte kandidaat en praktisch is dat ze dichtbij woont. De tijd zal leren voor hoelang ze het waarnemerschap zal vervullen."

Uitstekend

Namens de fractie van Larens Behoud spreekt Peter Calis uit blij te zijn met mevrouw Kruisinga. "We hebben alle vertrouwen in een prima samenwerking. Zij zal een uitstekende waarnemend burgemeester zijn."

Jacqueline Timmerman (Liberaal Laren) zegt in een reactie: "Op 1 november wordt bekend welke kant de Arhi-procedure op gaat (worden we samengevoegd of niet). Zo niet, dan komt er een procedure voor een 'normale' burgemeester. Worden we samengevoegd dan ontstaat weer een heel andere situatie en zal een waarnemer nodig zijn om ons door het fusieproces te leiden. In afwachting van het besluit van 1 november wilden we continuïteit in de vorm van inzet van onze loco Tijmen Smit."

Waardig

"Zoals kon en mocht worden verwacht is conform dit beleid de procedure voor benoeming van waarnemend burgemeester afgewikkeld. Dit doet niets af aan de kwaliteiten en ambities van wethouder en eerste locoburgemeester Tijmen Smit", aldus Erwin van den Berg (CDA). De fractievoorzitter laat weten blij te zijn met de komst van Kruisinga en meent hiermee voor de komende periode een waardig opvolger van vertrekkend burgemeester Elbert Roest te hebben.

Wethouder Tijmen Smit.