Geen geheimzinnigheid meer rond dossier BVV'31.
Geen geheimzinnigheid meer rond dossier BVV'31. Foto: Bob Awick

Blaricumse raad wil af van geheimhouding rond BVV

De aanleg van de velden en kleedkamers van voetbalclub BVV'31 kostte 600.000 euro. Het einde van de geheimhouding op dit dossier lijkt nabij.

Blaricum Hart voor Blaricum wil een eind maken aan de geheimhouding op het dossier van de kunstgrasvelden van BVV. De partij zal daarvoor op de raadsvergadering van 26 september een wijzigingsvoorstel indienen. Christien Dobber van oppositiepartij VVD is verrast door de ommezwaai. "In januari heeft de coalitie nog tegen een motie van ons gestemd om de geheimhouding op te heffen. De nieuwe motivatie waarom het nu wel kan, overtuigt ons vooralsnog niet."

"Een hoop gedoe over niets", zegt fractievoorzitter Carien Bölger van Hart voor Blaricum over de commotie die is ontstaan rond de aanleg van de kunstgrasvelden van BVV. "De opstelling van de KNVB was duidelijk: zonder nieuwe velden zou BVV'31 dit seizoen niet kunnen spelen. Haast was dus geboden."

De kritiek van de VVD dat de besluitvorming over de aanleg niet transparant is geweest, deelt ze niet. "De club heeft zelf besloten het financiële risico te nemen om de velden aan te leggen en heeft die klus in drie maanden geklaard. Dat was ons als gemeente nooit gelukt." Nu de kunstgrasvelden in gebruik zijn genomen en ook de kleedkamers af zijn, is volgens de coalitie het moment daar om de geheimhouding van het dossier af te halen.
"Waarom nu?" vraagt Christien Dobber zich af. Volgens de VVD-voorvrouw is er inhoudelijk weinig veranderd sinds begin dit jaar. "Wij hebben steeds gevochten voor meer transparantie binnen de Blaricumse gemeenteraad en in januari al een motie ingediend om dit dossier openbaar te maken", luidt haar commentaar. "Toen kon het niet en nu opeens wel? Laat ik zeggen dat ik niet uitsluit dat de aanstaande verkiezingen hier een rol spelen. Wij gaan hier in ieder geval niet zomaar in mee. Hart voor Blaricum moet echt met een beter verhaal komen. Anders komen wij met een eigen voorstel", klinkt het strijdlustig. Volgens Bölger is er wel degelijk iets veranderd en heeft dit alles te maken met onduidelijkheid over regelgeving rond geheimhoudingen.

"Van de zomer is duidelijk geworden dat de gemeenteraad een geheimhouding altijd moet bekrachtigen. Dat wisten we niet op het moment dat de VVD de motie indiende. Nu er sprake is van een juridisch onjuiste situatie vinden wij dat ook een argument om het dossier niet langer geheim te houden. Het college van B en W is nog steeds tegen openbaarmaking is, maar dat maakt mij nu minder uit. De raad is aan zet en die verantwoordelijkheid nemen wij. Het is tijd om deze discussie af te sluiten."

Dobber meent dat de lange geheimhouding van dit dossier alleen maar heeft gezorgd voor onnodige speculaties. "Mensen gaan van alles bedenken en dat moeten we gewoon niet willen. Daarom is het goed dat deze beslissing nu altijd door de raad moet. Het draagt bij aan de openbaarheid van bestuur waar wij ons als fractie al heel lang voor inzetten."