Joan de Zwart-Bloch en Niek Meijer wisselen twee weken van baan.
Joan de Zwart-Bloch en Niek Meijer wisselen twee weken van baan. Foto: PR

Joan de Zwart-Bloch over haar uitwisseling: 'Ik heb er zin in'

Burgemeester Joan de Zwart-Bloch is aan een nieuw - weliswaar tijdelijk - avontuur begonnen. Een uurtje verderop ligt Zandvoort nu aan haar voeten.

Blaricum "Het kan gewoon heel nuttig zijn om heel intensief over en weer in elkaars keuken te kijken", zegt Joan de Zwart-Bloch. Sinds maandag zit ze op de stoel van Niek Meijer, burgemeester van Zandvoort. Op 20 september mag De Zwart-Bloch haar nieuwbakken collega van Bloemendaal - Elbert Roest - toespreken. "Dat heb ik al maanden in mijn agenda staan", zegt de goedlachse burgermoeder.

Dat haar tijdelijke baanwisseling interessant is, merkte ze al in de overdracht. "Je bespreekt dan heel veel met elkaar en ik denk dat er altijd leuke punten naar voren komen waar we over en weer ons voordeel mee kunnen doen."

De Zwart-Bloch en Meijer zijn niet enigen die deze ruil doen. Haarlemmermeer en Zaanstad hebben 2,5 jaar geleden hun burgemeesters uitgewisseld. "Ook voor twee weken", voegt De Zwart-Bloch toe. "Er zijn wel meer uitwisselingen, maar die zijn niet zo formeel als de onze, omdat wij voor die twee weken ook officieel als waarnemer benoemd zijn. En dat betekent dat je echt alles van elkaar overneemt in die periode en in eigen gemeente even geen bevoegdheden hebt."
Wat wel vaker gebeurt, is dat burgemeesters één of twee dagen bij elkaar over de heg kijken. "Dat wordt wel lachend 'snuffelstage' genoemd. Onze uitwisseling is formele waarneming, met alles erop en eraan. We draaien over en weer drie colleges, alle RTG's/commissievergaderingen in elkaars gemeente en de raad op 26 september." Ook bezoeken aan de Reddingsbrigade en KNRM staan op de agenda, net als een oefenavond bij de brandweer en het meedraaien van een piketdienst. "We hebben alle dossiers doorgenomen aan de hand van de agenda en daar zit ook politieoverleg in en Veiligheidsregio. Ik heb driehoek OM, politie, burgemeesters Kennemerland met Elbert deze week." Er zitten een hoop leuke dingen bij. "Zo doet Niek hier het Dag v/h Werkpaard. "We proberen zo veel mogelijk van het spectrum van het burgemeesterschap over en weer mee te krijgen." De evaluatie is op 27 september.

Er vindt geen huizenruil plaats. De Zwart-Bloch: "Niek gaat heen en weer rijden en indien nodig overnachten in Bellevue. Ik heb voor de volle periode een pension gevonden. Achter de Zuidboulevard. Vijf à tien minuten lopen van het gemeentehuis met eigen opgang. Dan proef je de sfeer van Zandvoort. Ook letterlijk met tegenwind, grapt ze. "Niek rijdt de goede kant op, maar als het tegenzit kan ik anderhalf tot twee uur onderweg zijn. En dat is niet fijn als je 's avonds tot een uur of elf, half twaalf werkt."
Aansluitend aan de uitwisseling gaat de burgemeester met vakantie. Vanaf de tweede week oktober is ze weer zichtbaar in het dorp.