Evert van Os bedankt het publiek.
Evert van Os bedankt het publiek. Foto's: Bastiaan Miché

Spectaculaire en grootse
opening van Singer Laren

Singer Laren is officieel in bedrijf. Vorige week woensdag werd het nieuwe theater - in de nieuwe opzet via de villa verbonden met het museum en de beeldentuin - geopend door Anna Singer Brugh. Actrice Anne-Wil Blankers was in haar huid gekropen. Waar een klein dorp groot in kan zijn, is met dit bijzondere - door KRFT Architectuur ontworpen - gebouw bewezen.

Laren Met hits van Earth, Wind & Fire zong Karin Bloemen in de daktuin van Singer de sterren van de hemel. Eerder had Elbert Roest zijn laatste officiële moment als burgervader van Laren ('s avonds werd hij beëdigd en geïnstalleerd als burgemeester van Bloemendaal, red.) genoten door Anna Singer te ontvangen.

Alvorens het binnenprogramma van start ging, waren er optredens van steltlopers en de streetdancers van Dynamic Arts, vuurwerk en een serpentinekanon. De middaggasten waren het belangrijke volk, aldus ceremoniemeester Lucas de Man die daarmee de lachers op zijn hand had. "'s Avonds," zo vertelde de Belg, "kwamen de losers die er vanmiddag niet bij mogen zijn, maar in beide gevallen waren er speeches, een paar acts en daarna drinken." Youp van 't Hek en het Nederlands Dans Theater trakteerden de gasten op een veelzijdig programma. Met name de dansers maakten op het publiek enorme indruk. Van 't Hek begreep wel dat Elbert Roest naar Bloemendaal vertrekt: "Daar kunnen ze veel beter hockeyen."

Respect

De trotse en dankbare voorzitter van de commissie van beheer, Age Fluitman, was vol lof over de staf van Singer. Voor die mensen heeft hij een groot en groeiend respect. "Het bedrijf liep gewoon door, maar de aandacht die het project van hen vergde was natuurlijk enorm", aldus Fluitman. Het project Singer Laren noemt hij "ambitieus, groot en uitdagend" en is geïnitieerd en grotendeels voorbereid door Fluitmans voorganger Dolf van den Brink. "Zonder zijn gedreven en niet-aflatende commitment - ook op het dossier in het bijzonder van de funding - was dit niet gelukt. Helaas mocht hij het feitelijke verhaal van de bouwfase en de uitvoering van het nieuwe theater niet meer meemaken. We eren hem blijvend door middel van de Dolf van den Brink-foyer. En als hij op een wolkje zit ben ik ervan overtuigd dat hij trots en tevreden is over de uitvoering van zijn plan." Ook eerde Fluitman iedereen die maar een steentje aan dit project heeft bijgedragen. "Groots en genereus. Buitengewoon bijzonder. We laten u blijvend en vaak genieten van alles wat Singer te bieden heeft."

Programma

Singer heeft komend seizoen een veelzijdig programma te bieden. Zo is er aanstaande zaterdag 16 september het Kiwanis Concert. Een swingend optreden van de Big Band van het bekende Metropole Orkest onder leiding van Johan Plomp, met medewerking van vijf jonge prijswinnaars van het prestigieuze Prinses Christina Jazz Concours. Aanstormend Nederlands jazz-talent, begeleid door een fameus orkest. Het belooft een unieke avond te worden. De organisatie is in handen van Kiwanis Club Laren, die dit concert organiseert ter afsluiting van het landelijke Kiwaniscongres dat in het Singer Theater plaatsvindt. Het concert is voor iedereen toegankelijk (ook voor niet-Kiwanis). Met het kopen van een kaartje (35 euro) leveren de deelnemers ook een bijdrage aan de Classic Express van het Prinses Christina Concours: een rijdende concertzaal voor het muziekonderwijs aan basisschoolleerlingen.

Age Fluitman: 'We eren hem blijvend door middel van de Dolf van den Brink-foyer'

Stadsplanken

Het project 'Hout van Singer Laren' nadert zijn einde. De eeuwenoude kastanje en eik die moesten wijken voor de nieuwbouw zijn gezaagd in 330 'stadsplanken'.
Nu te koop in de museumwinkel van Singer. Met daarbij een mooi geïllustreerd boekje én een verhaal over de historie van de plek en William en Anna Singer.

Beeldentuin

De gratis te bezoeken beeldentuin is ingericht met beelden van hedendaagse Nederlandse kunstenaars met de relatie cultuur/natuur als verbindend thema. De kunstwerken gaan alle op geheel eigen wijze een verbinding aan met de natuur.
De olifanten staan tot 24 september in de tuin.

Streetdancers van Dynamic Arts.
Voor iedere bezoeker was er een giftbag.
Drankje en hapje voor de genodigden.
Karin Bloemen op de daktuin van Singer.
Kleurrijke dansers op stelten.
Youp van 't Hek tussen de coulissen.
Elbert onthaalt Anna Singer samen met Lucas de Man.
Serpentine 'spoot' over het publiek heen.
Age Fluitman, voorzitter commissie van beheer.
Lekkere bites na afloop in de foyer.
Bijzonder moment tussen Lucas en Anna.