Voorbeeld van een tiny house.
Voorbeeld van een tiny house. Foto: PR

Eerste verkennning naar tiny houses in Blaricummermeent

Blaricum Op verzoek van diverse raadspartijen heeft wethouder Anne-Marie Kennis een verkenning laten uitvoeren naar de (on)mogelijkheden van tiny houses op het BusinessPark27 in De Blaricummermeent.

De zoeklocaties liggen te midden van bedrijfslocaties en pal achter het geluidsscherm. "Een van de zoekgebieden ligt relatief mooi, vlak bij het Gooimeer, maar de hoeveelheid geluid is juist in dat zoekgebied dusdanig hoog dat woonbebouwing er onmogelijk is. Voor de andere twee zoekgebieden zijn hogere grenswaarden nodig en de woningen zullen dan moeten voldoen aan de maximale binnenwaarde conform het bouwbesluit (extra gevelisolatie). Platform 31 (kennis- en netwerkorganisatie die trends ziet in stad en regio en komt tot een aanpak waarmee bestuurders, beleidsmakers en uitvoerders direct aan de slag kunnen, red.) ziet het kunnen voldoen aan het bouwbesluit als een algemeen knelpunt voor tiny houses."

Ook het bieden van een prettig en gezond leefklimaat is twijfelachtig en wijkt af van wat elders in de Blaricummermeent wordt geboden, terwijl de woonomgeving wel een belangrijk aspect is voor een deel van de doelgroep. Verreweg het belangrijkste is echter het feit dat er een bestemmingswijziging nodig is dat provinciaal, regionaal en lokaal op verzet mag rekenen. De provincie zal niet willen meewerken aan transformatie van nog meer bedrijventerreinen in de regio, aangezien recent onderzoek uitwijst dat dit ongewenst is met het oog op de toenemende vraag.