Komen op deze locatie aan de Ruiterweg appartementen?
Komen op deze locatie aan de Ruiterweg appartementen? Foto: Marcus van den Brink

PvdA Laren: 'Laatste kans op sociale woningbouw'

Laren De woonvisie 2017-2022 bevestigt dat Laren een schreeuwende behoefte heeft aan betaalbare huurwoningen voor starters en senioren. Maar de bebouwbare ruimte in het dorp is zeer beperkt.

Het college heeft plannen voor het bebouwen van de voormalige ligweide van zwembad De Biezem aan de Blaricummertollaan. Ook wil de woningbouwvereniging appartementen bouwen op de hoek van de Ruiterweg en de Harmen Vosweg.

"Dat zijn allebei plekken aan de rand van Laren die je misschien liever niet volbouwt", aldus PvdA-gemeenteraadslid Marcus van den Brink. "Met name de engen bij de Ruiterweg zijn een kwetsbare plek." De PvdA wijst woningbouw op die plekken niet categorisch af, maar dan wel passend in de omgeving en gericht op de behoefte. "Wat de PvdA betreft komen er in samenwerking met de woningbouwverenigingen betaalbare woningen voor starters en senioren. Dat kunnen bescheiden woningen zijn. Dat wil zeggen één bouwlaag met een kap, qua karakter in harmonie met de omgeving. Denk aan witte huisjes met een pannenkap: de erfgooierswoningen van de 21ste eeuw. Geen massieve klont appartementen aan de Ruiterweg. Dat is echt doodzonde en daar wordt niemand gelukkig van", aldus Van den Brink. "Beide percelen vormen de laatste kansen voor sociale woningbouw in Laren. De grond is al eigendom van de gemeente en de woningbouwvereniging, dus het argument dat de grond zo duur is gaat hier niet op. Benut die kans dan en doe recht aan de woningbehoefte van gewone Laarders." Door de huizen in één ontwerp en in één bouwstroom te ontwikkelen hoeven ook de kosten geen probleem te zijn, stelt de PvdA. "Zo kunnen we het karakter van Laren behouden en toch ook woongelegenheid creëren voor gewone Laarders."