Martien van der Meer is de huidige gouverneur van Kiwanis Nederland.
Martien van der Meer is de huidige gouverneur van Kiwanis Nederland. Foto: Yvette de Vries

Congres Kiwanis Nederland in Laren - Zaal vol, ook met internationale gasten

LAREN Het net verbouwde Singer Laren is zaterdag het toneel voor het jaarlijkse landelijke congres van Kiwanis Nederland. Deze serviceclub met zo'n 2.100 leden en ruim honderd 'filialen' alleen al in Nederland zet zich in voor goede doelen met kinderen in de hoofdrol. Een van de trekkers van het congres is dit jaar de Naarder Martien van der Meer.

Van der Meer is lid van de lokale club in Laren en voor een jaar gouverneur voor Nederland. We ontmoeten hem in de tuin van het museum. Ontspannen vertelt hij dat dit voor hem een van de mooiste projecten is van dit jaar. "Ik vind het erg leuk om dit samen met de congrescommissie te doen. Er is een gezonde spanning zo vlak voor het congres." De zaal zit in ieder geval vol, met ook leden uit Polen, Italiƫ, Duitsland en Zwitserland.

Geworteld

De club is internationaal geworteld en ook bij de keuze van de goede doelen wordt er grensoverschrijdend geacteerd. "We hebben vanuit Kiwanis Laren een aantal jaar een actie gesteund voor een school voor gehandicapte kinderen in Mombassa." Met bijvoorbeeld Art Laren en de Gooise Karavaan richt Kiwanis zich op lokale en Nederlandse doelen.

Karavaan

Dit jaar werd de Gooise Karavaan voor de 28ste keer georganiseerd. Ruim zeventig vrachtwagens, met aan boord een geestelijk en/of lichamelijk gehandicapte jongere, rijden onder luid getoeter vanuit Amerpoort in Baarn door het Gooi. Van der Meer glimlacht: "Een prachtig doe-project en een hele happening. We helpen de jongeren met het instappen en staan dan met z'n allen luid applaudisserend langs de route." Het past allemaal bij de missie van Kiwanis: hulp aan humanitaire doelen, gericht op kinderen, los van politiek of religie.

Geliefd

Van der Meer voegt daar een persoonlijke noot aan toe: "Ik heb zelf een gelukkige jeugd gehad, mijn kinderen ook en ik gun dat alle kinderen, waar ook ter wereld. Ieder kind heeft er recht op zich geliefd te voelen en gelukkig en gezond te zijn."
Het congres bestaat uit een aantal activiteiten. Met op vrijdagavond een friendshipsdiner en op zaterdagochtend onder meer de ledenvergadering. "Het minst interessante deel", lacht Van der Meer. Lunchen doen ze in een aantal restaurants in het dorp en in de middag is het podium aan oud-kinderombudsman en bestuursvoorzitter van de Stichting KidsRights Marc Dullaert en professor Herman Pleij. Zij praten de Kiwanis-leden onder meer bij over de kinderrechten en de positie van kinderen in Nederland. Van der Meer: "Dullaert presenteert onder meer de KidsRightsindex. Dat wordt geen vrolijke boodschap: Nederland blijkt afgelopen jaar uit de top tien te zijn verdwenen. Heel verdrietig. We moeten als Nederland zeker in de top tien staan."

Het avondprogramma brengt wat vrolijker noten ten gehore. Dan staan het Metropole Orkest en prijswinnaars van het Prinses Christina Jazz-concours op het podium.