Herman van der Velden gooit een bowl, terwijl Nico Stumpel toekijkt.
Herman van der Velden gooit een bowl, terwijl Nico Stumpel toekijkt. Foto: Bob Awick

Bowlers Herman en Nico: 'Het geeft ons het 'wij-zijn-er-bijna'-gevoel'

Bowls, de sport die je blijft bewegen, vindt wekelijks plaats in sport- en ontmoetingscentrum De Hilt. Het vereist techniek, inzicht, tactiek en concentratie.

Blaricum "Er hangt altijd een leuke sfeer", zeggen Herman van der Velden (75) uit Blaricum en Nico Stumpel (66) uit Huizen. Zij spelen het spelletje dat in de 14de eeuw is komen overwaaien vanuit Engeland nog niet zo lang en kijken er elke week naar uit.

De twee zijn lid van Bowlsclub 't Gooi. De vereniging telt zo'n dertig leden. "Een beetje schraal", vindt Herman. Hij hoopt dat meer mensen de weg naar de club gaan vinden. Zelf geniet hij van het wekelijkse spelletje. "De mensen zijn erg vriendelijk en de sfeer is heel positief. Het geeft ons het 'wij-zijn-er-bijna' gevoel." De deelnemers komen behalve uit de BEL-gemeenten en Huizen ook uit Almere, Dronten, Leusden, Loosdrecht en Amstelveen.

Fanatisme

Op de veertig meter lange tapijtbaan worden de wedstrijden in teamverband gespeeld. Van der Velden: "Met gezond fanatisme. Niemand is negatief. Als je eens een verkeerde bal gooit, krijg je geen negatieve maar juist positieve feedback en als je goed speelt zelfs applaus. Het spel kent ook geen slechte verliezers. Iedereen blijft vriendelijk en ontspannen. Het is echt een gezellige vrijdagbesteding." Ook goed voor lijf en leden. "Je moet soms wel honderd keer door je knieën en natuurlijk maak je ook armbewegingen."

Kunst van het gooien

Bowls is volgens de heren absoluut niet te vergelijken met het Franse zusje jeu de boules. "Wij spelen altijd binnen en het terrein is vlak. De ballen waarmee we spelen zijn aan één kant zwaarder en hebben een afgeplatte kant. Wel hebben we een jack (het doelballetje, red.)." De spelregels zijn niet ingewikkeld. De bedoeling is om de bowl zo dicht mogelijk bij de jack te gooien. Voor elke bowl die dichter bij de jack ligt dan de beste bowl van de tegenstander kan een punt verdiend worden. Het team met de meeste punten wint de wedstrijd.
"De kunst is om de bowl met de juiste snelheid en bocht te gooien. Hoe harder je gooit, hoe minder de curve. Het werpen van de bowl vraagt dan ook veel concentratie. En juist door veel te oefenen, ontwikkel je de perfecte worp."
Wie een keer bowls wil beoefenen, mag twee maanden gratis meedoen. "Wij hebben bowls beschikbaar. We adviseren wel schoenen met een gladde zool te dragen." Belangstellenden zijn welkom op vrijdag tussen 10.00 en 13.30 uur. Wie uiteindelijk besluit lid te worden van de Gooise club betaalt 50 euro per kwartaal.

Herman van der Velden: 'Het is echt een gezellige vrijdagbesteding'

Informatie

Voor meer informatie: Ger Dijkstra, telefoon 06-21930348.