Marijke Willemsen en locoburgemeester Ton Stam na het opspelden van het lintje.
Marijke Willemsen en locoburgemeester Ton Stam na het opspelden van het lintje. Foto: Bob Awick

Woningbouwvereniging van Erfgooiers viert honderdjarig bestaan

Marijke Willemsen, voorzitter van Woningbouwvereniging van Erfgooiers, is benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Laren Met toenemende verbazing merkt Marijke Willemsen dat de speech van locoburgemeester Ton Stam steeds meer over haar gaat dan over de honderdjarige Woningbouwvereniging van Erfgooiers. Op een gegeven moment roept hij haar naar voren en speldt het lintje onder groot applaus op. "Dit had ik echt niet verwacht", zegt de voorzitter later nog steeds perplex. "Het is een kroon op mijn werk en een extra motivatie om nog vier jaar door te gaan!"

"Fasten your seatbelts!" Met de geluiden van een rammelende tijdmachine neemt oud-dorpsdichter van Laren, Gerard Beentjes, de aanwezigen op de feestelijke bijeenkomst in Ons Genoegen mee terug in de tijd.
De eerste boerderijtjes uit 1926 aan de Erfgooiersdwarsweg met moestuin, kip en geit, de heer Van Laar die als eerste administrateur met kasboek en kroontjespen de huren incasseert, de herbouw van café Heidezicht en het Postiljonproject uit 2008 passeren in sneltreinvaart de revue. Beentjes sluit af met de verwachting dat in 2917 de vereniging haar duizendjarig bestaan zal vieren.
Volgens locoburgemeester Stam is het voor veel kleine woningbouwverenigingen tegenwoordig echter moeilijk om zelfstandig te blijven. "De nieuwe Woningwet vraagt veel van de verenigingen. Ook daarom is het een megaprestatie dat Woningbouwvereniging van Erfgooiers nog fier overeind staat. Dat dit kan, is te danken aan mensen als Marijke Willemsen. Als 'woningbouweigenaresse' heeft zij zich 35 jaar belangeloos ingezet voor de vereniging."

Willemsen is als bestuurslid betrokken bij het plan De Omloop met 160 sociale huurwoningen aan de Eemnesserweg en Jagersweg. Daarna strijdt ze voor de realisering van ouderencomplex Biezemdaal aan het Pastoor Hendrikspark en de jongerenhuisvesting in gebouw D'Erfgooier. "Mijn laatste bouwproject als voorzitter zijn de woningen aan de Postiljon", blikt ze terug. Een nieuw bouwproject verwacht ze niet op korte termijn. "De grond in Laren is te duur voor sociale woningbouw en het lijkt ook niet de eerste prioriteit van dit college", klinkt het klip-en-klaar. "De komende tijd gaan we door met het verder professionaliseren van de vereniging." Behalve naar de lagere inkomens zal de aandacht daarbij ook gaan naar woonruimte voor de middeninkomens in Laren, benadrukt Willemsen. "Onze oudste woningen, de boerderijtjes uit 1926, knappen wij nu op voor deze groep. Wij hebben deze jonge gezinnen echt heel hard nodig. Zij zijn de vrijwilligers, zorgverleners en onderwijzers die Laren leefbaar houden."

Het is een megaprestatie dat de vereniging nog fier overeind staat
De eerste boerderijtjes in 1926.