Roland van Benthem blijft ook de komende jaren in Eemnes.
Roland van Benthem blijft ook de komende jaren in Eemnes. Foto: Bob Awick

Van Benthem: 'Het is goed om minder ambitie te hebben'

De 49-jarige Roland van Benthem, burgemeester van Eemnes, heeft getekend voor zijn derde termijn. Was dit niet het moment om een stap te maken of betekent dit een gebrek aan ambitie? Ook komt hij met een leuke verrassing en vindt hij dat zijn Eemnes er goed vanaf komt wat betreft de criminaliteit. De afgestudeerd registeraccountant vindt zichzelf een workaholic en een 'vervelende' perfectionist, die op alle slakken zout legt en te veel praat.

Eemnes "Ben je eigenlijk getrouwd?", val ik met de deur in huis. En ik heb direct een primeur in handen, zegt Roland van Benthem. Een paar dagen eerder - nu anderhalve week geleden - is de burgervader namelijk in kleine kring 'getrouwd' met zijn partner Ivo Lima (30). Aan zijn vinger glinstert een gouden ring.

"Een GPS", zegt Van Benthem. Dat staat voor geregistreerd partnerschap en heeft vrijwel dezelfde juridische status als het huwelijk. "Maar ik begreep vrijdag dat er ook nog een keer een huwelijk komt." Dan ook maar meteen de volgende vraag. "Is er een kinderwens?" Die is er overduidelijk niet, laat de burgemeester weten. "Ook nooit gehad. Daarbij heb ik als burgervader negenduizend kinderen in het dorp", lacht hij.

Ivo Lima zien we niet vaak aan de zijde van Van Benthem, omdat de meeste mensen toch meer oog hebben voor de burgemeester dan voor zijn partner. Bovendien heeft Lima zijn eigen leven. De afgestudeerd modeontwerper studeert sinds kort vier dagen per week in Amsterdam voor meester-coupeur. "Hij wordt de nieuwe Nederlandse Jan Taminiau", lacht Van Benthem. Samen delen ze een duikpassie. In Thailand behaalden ze hun duikdiploma. "Duiken is fascinerend en écht kicken."

Ratrace

Van Benthem (VVD) is al twaalf jaar burgemeester van de stad Eemnes. Waarom nog een termijn erbij? "Het is goed om minder ambitie in het leven te hebben en vooral te genieten van de goede dingen die je hebt. Wees blij met de mensen om je heen", antwoordt hij oprecht. Meedoen aan de 'ratrace' is aan hem niet besteed. In aanloop naar zijn herbenoeming heeft de van origine registeraccountant wel wat aanbiedingen gehad om elders als directeur aan de slag te gaan, maar dat kan over vijf jaar ook nog. Zijn huidige baan is trouwens met twaalf jaar wel de job waar hij het langst zit. Het is afwisselend en tevens ligt er in zijn werk nog altijd uitdaging. "Ik mag hier veel meer doen als burgemeester omdat ik de enige fulltimebestuurder ben. Dat betekent dat mijn portefeuille uitgebreider en mijn werk inhoudelijk is. Hoe groter de gemeente hoe meer je wordt teruggeworpen op openbare veiligheid en lintjes knippen. Mijn werk is nog altijd leuk en voelt niet als een sleur. Zodra je het gevoel hebt 'wat doe ik hier?', dan moet je weg zijn."

Belangrijk onderdeel van zijn werk vindt de burgervader ook zijn bezoeken aan de 50-jarige jubilea van bruidsparen. "Het is leuk, maar je leert ook je inwoners kennen. Je hoort hun verhalen en vaak zijn er (klein)kinderen bij. Zo nu en dan krijg je ook een spiegel voorgehouden, want mensen lopen ook tegen bureaucratie aan als het gaat om de Wmo, de gemeente en vergunningen. Ik vind dat heel waardevol en ben oprecht heel geïnteresseerd in mensen." Benaderbaar vindt hij zichzelf ook. Mensen brengen briefjes aan de deur en spreken hem aan op straat ("moest wel wennen dat ik een bezienswaardigheid in het dorp ben"). Een verbinder is hij ook. Hij houdt 'burgemeestersgesprekken' met pubers die over de schreef zijn gegaan, hun ouders en het Jeugd en Gezinsteam. "Dat maakt soms indruk en soms zijn de ouders het probleem", zegt de burgervader. Hij vindt dergelijke gesprekken echt een meerwaarde van zijn werk.

Meedoen aan de 'ratrace' is aan burgemeester Roland van Benthem (49) niet besteed

Roland van Benthem is geboren in Emmeloord. In het ziekenhuis. Getogen in Blokzijl. Een vestingstad met destijds nog geen 1.000 inwoners. De jonge Van Benthem was de studiebol van het dorp en ging als enige uit de gemeenschap naar het vwo. "Achttien kilometer en evenzoveel kilometer terug. Op de fiets. Als ik dan kijk naar de Biezem-discussie dan blijkt in welke rijke en verwende omgeving wij nu leven. We hebben hier alles op twee keer een steenworp afstand", aldus Van Benthem. Voordat hij in Eemnes terechtkwam, woonde hij in Zeist. Hij woont sinds twee jaar in een comfortabele woning in de Zuidpolder ("zo leuk en levendig en door zonnepanelen een elektrarekening die nul is"). Daarvoor heeft hij jarenlang in de ambtswoning aan de Wakkerendijk gewoond: "Een kast van een huis, maar je zag de hele dag niemand."

Politiek mandaat

Terugkijkend zegt Van Benthem dat er geen dramatische dingen zijn misgegaan. "Het gaat best aardig. Dat blijkt ook uit de evaluatie met de gemeenteraad. Ik ben soms wat lang van stof, praat makkelijk, maar het kan ook in vijf minuten worden gezegd." Dat hij niet heeft ingegrepen bij een aantal nogal onaangename mutaties, zowel in het college als de raad (wethouder Herman Zoetman kreeg de wacht aangezegd door de wethouders Niels Rood en Jan den Dunnen, raadsleden Sprey en Van den Berg stapten uit de VVD en begonnen een eigen fractie, raadslid Seldenrijk (CDA) vertrok - vanwege verstrengelde belangen - eveneens uit de raad, raadslid Van der Vaart (D66) werd door zijn partijleden geroyeerd en plots verscheen PvdA-wethouder Sven Lankreijer - vanwege een politiek minderheidscollege door het vertrek van Sprey en Van de Berg - ten tonele, red.) was niet aan hem. Van Benthem: "De burgemeester heeft in principe geen rol, want zodra ik me te zeer met een partij bemoei word ik óf onderdeel van het probleem óf ik word partij en je moet proberen een onafhankelijke positie te behouden. Als mensen uit de partij stappen, moet ik daarna ook weer met hen in de gemeenteraad door één deur kunnen gaan en ze moeten niet het gevoel krijgen 'hij is op de hand van'. Dit is ook waar mensen meer van een burgemeester verwachten dan je kunt waarmaken. Ik heb geen politiek mandaat en dat betekent dat ik hier niet met een programma zit of dingen kan doordrukken. Nee, ik moet proberen zo onafhankelijk mogelijk te blijven en zo goed mogelijk boven de te partijen te staan. Ook als er een coalitie is, heb ik periodiek overleg met de niet-coalitiepartijen. Dan praat ik de niet-coalitiepartijen bij, zodat ze qua informatie niet helemaal op achterstand staan. Raadslid Seldenrijk heeft een heel zuivere afweging gemaakt. Formeel had hij kunnen blijven zitten, maar je hebt tegenwoordig heel snel de schijn tegen. Het was een roerige periode."

Qua veiligheidscijfers scoort Eemnes ontzettend goed, zegt Van Benthem. "Woninginbraken Eemnes versus Laren en Blaricum is per duizend inwoners veel lager. We hebben een bevolking die heel erg actief is in WhatsAppgroepen en in buurtpreventie en die ook daadwerkelijk de politie heel vaak belt als er vreemde auto's of mensen gezien worden en dat schrikt toch af. Het enige grotere probleem is 'snelwegbanditisme'. En daar kun je eigenlijk weinig tegen doen. Dat is op bestelling en als je een Duitse auto hebt dan heb je een verhoogde kans dat je geraakt wordt." Dieven verkennen de boel, plannen hun route en slaan vervolgens in een weekend hun slag. "Dan worden in één keer uit vijftien auto's - liefst op vrijdag- of zaterdagnacht - voornamelijk de airbags gestolen. Met name Volkswagen, Mercedes, Audi en de Fiat 500 zijn heel populair, Japanners helemaal niet. De markt bevindt zich in Oost-Europa. Er is lastig iets tegen te doen. In Laren hebben ze het geprobeerd door camera's te plaatsen, maar dat heeft niet geleid tot heterdaad aanhoudingen." Pure pech noemt Van Benthem de woningoverval op de Meentweg. "Dat hakt er bij mensen wel enorm in. Dan bel ik en bied ik steun aan als ze dat nodig hebben. Mensen waarderen het als ze een telefoontje krijgen."

Fusie

En in de (nabije) toekomst? Dat Laren, Blaricum en Huizen in de Arhi-procedure zitten, is natuurlijk ook voor Eemnes spannend. Wat beslist Noord-Holland op 7 november? "Mijn raad wil niet met Huizen fuseren en is bang om in het fusieproces meegezogen te worden. Het is spannend en onzeker. Het raakt Eemnes hoe dan ook, ook als Laren en Blaricum veel intensiever gaan samenwerken met Huizen. De raad wil nog een tijdje zelfstandig te blijven. Het is ook heel spannend voor het personeel. Daar moeten we zo goed mogelijk mee omgaan. Durf niet te voorspellen wat het gaat worden", besluit Van Benthem, die ook na zijn burgemeesterschap graag in Eemnes wil blijven wonen.