Wethouder Tijmen Smit zoekt met de metaaldetector de sleutel.
Wethouder Tijmen Smit zoekt met de metaaldetector de sleutel. Foto: Teun Koetsier

'Loco' opent expo 'Gevonden Voorwerpen'

Laren Locoburgemeester Tijmen Smit heeft vrijdag de tentoonstelling 'Gevonden Voorwerpen' in Geologisch Museum Hofland geopend. Hij moest vooraf wel met een metaaldetector de sleutel van het museum vinden.

'Al meer dan 100.000 jaar wonen er mensen in het Gooi. De voorwerpen die ze gebruikten vinden we terug in de bodem, soms als (prehistorisch) zwerfafval, soms doelbewust begraven of geofferd. Duizenden voorwerpen zijn gevonden in de Gooise bodem, van vuursteenspits tot zwaard en van urn tot kogel. Ook in het landschap zijn de menselijke sporen zichtbaar gebleven. De grafheuvels zijn al zo'n 5.000 jaar bakens op de Gooise heide', meldt het Geologisch Museum Hofland op zijn website.

Sinds 1840 wordt er archeologisch onderzoek in deze streek gedaan. Mede hierdoor werd steeds meer bekend hoe onze voorouders leefden. Deze tentoonstelling vertelt hun verhaal. "Een boeiende tentoonstelling", laat een bezoekster weten. "En aan te raden als je belangstelling hebt voor de ontstaansgeschiedenis van Laren e.o."
De bezoekers maken een reis in de tijd van zo'n 120.000 jaar. Aan de hand van overzichtelijke informatiepanelen en enkele honderden voorwerpen (waarvan een deel voor het eerst te zien is) worden zij meegenomen door de menselijke geschiedenis van de Gooi en Vechtstreek; van de oude steentijd, toen hier Neanderthalers leefden, tot de Tweede Wereldoorlog. Kaarten en audiovisuele middelen ondersteunen het verhaal.
Deze tentoonstelling is tot stand gekomen door een samenwerking tussen Geologisch Museum Hofland en archeologievereniging AWN Naerdincklant en is mede mogelijk gemaakt door het Prins Bernhard Cultuurfonds.

De voorwerpen in deze tentoonstelling zijn afkomstig uit de collecties van het Huis van Hilde, het RMO en de Stichting Loosdrechts Porselein. Daarnaast stellen een aantal particulieren hun collecties beschikbaar. De expositie is tot december 2018 te zien.
In samenwerking met AWN Naerdincklant wordt een gevarieerd aantal lezingen gehouden en worden er in het GMH ook meerdere kinderactiviteiten georganiseerd met dit thema.
Daarnaast zijn er wandelingen over de Gooise heidevelden en verzorgt het Fietsgilde de fietstocht 'Sporen uit het verleden' en is speciaal voor deze tentoonstelling een nieuwe fietstocht ontwikkeld: 'Archeologie tussen Vecht en venen'.