Jos Boermans: 'Ik ben geen moraalridder, maar zie zo veel kansen zonder al te veel inspanning te hoeven leveren.'
Jos Boermans: 'Ik ben geen moraalridder, maar zie zo veel kansen zonder al te veel inspanning te hoeven leveren.' Foto: Jacqueline Roest

Boermans: 'We hebben de ambitie om eenzaamheid bespreekbaar te maken'

Laren Twee weken lang tal van leuke activiteiten heeft tot doel het thema 'Eenzaamheid' in Laren (en omgeving) voor een langere tijd op de agenda te zetten.

Om eenzaamheid te signaleren, bespreekbaar te maken, aan te pakken en inwoners met elkaar te verbinden. Het festival is een initiatief van de gemeente Laren, Coalitie Erbij, Het Brinkhuis, Versa Welzijn, Bibliotheek Laren-Blaricum en Vivium Zorggroep en een groep vrijwilligers. Jos Boermans - actief in de Sociaal Domein Raad Laren en de Coalitie Erbij - is trots op het Kom Erbij-programma ("ziet er gelikt uit"), maar vindt het hartstikke jammer dat dit festival nodig is.
Boermans: "Eenzaamheid is een groot probleem in Nederland. Maar de vergrijzing in Laren zorgt wel voor een extra probleem." Hij meent dat je ervoor moet waken dat er een 'vergrijsde enclave' ontstaat. "Maar eigenlijk moeten mensen zichzelf niet op deze manier buiten het leven plaatsen. Een dilemma dus!"

Iedereen kent wel een situatie waarbij hij of zij zich eenzaam voelt, maar er zijn mensen die dit gevoel 365 dagen per jaar hebben. "De ervaring is al niet fijn, maar vaak zit er ook nog een schrijnend verhaal achter. Dat maakt het nog ingewikkelder." Daarom wordt er in Laren iets aan gedaan. Talloze activiteiten worden georganiseerd ("veel met eten, want dat verbindt") en de meeste zijn gratis te bezoeken. Slechts een enkele keer wordt een bijdrage van één of twee euro gevraagd ("maar dan zit er koffie/thee bij in").

Dat alleen ouderen zich eenzaam voelen berust op een misverstand. Ook jongeren tussen de 12 en 18 jaar voelen zich weleens alleen. "Ze hebben vijfhonderd vrienden op Facebook, maar wanneer zien ze die? Met het turen op een schermpje worden zij belemmerd in het leggen van contacten", is de overtuiging van de in Laren woonachtige Boermans. Hier is een taak voor de Larense jongerenwerker Sean Bogaers weggelegd. Hij gaat dan ook langs scholen en spreekt jongeren aan in de openbare ruimte en op plekken waar jongeren samenkomen.
De organisatie van Kom Erbij probeert allerhande groepen te bereiken. Daarom krijgen ook de beheerders van de buurtpreventieverenigingen een workshop aangeboden. "Wat krijgen zij op hun netvlies als ze door hun wijk wandelen. Zijn er mensen die sociaal buiten de boot vallen? Hun signalerende functie kan ook bijdragen aan het terugdringen van eenzaamheid."

Mantelzorgers zijn ook zo'n doelgroep waar eenzaamheid kan voorkomen. "Bij zeker 45% is hun netwerk door de zorg voor anderen weggevallen. Zij vinden het moeilijk om tijd voor zichzelf te maken. Want, hoe wijs is dat nou? Een ander perspectief is: er is ook leven voor jezelf. Word assertief en weet dat er instanties zijn die jou kunnen ontlasten. Er zijn legitieme redenen om voor kind of partner te kiezen, maar de prijs die je daarvoor betaalt is enorm. Daarom hopen wij vurig dat zij op 26 september (19.30 uur) naar de bibliotheek in Laren komen. We willen ze een hart onder de riem steken en het gesprek aangaan."
Maar het begint allemaal bij de persoon zelf, benadrukt ook Jos. "Wil je verandering in je leven brengen? Met dit festival hebben we niet de pretentie om eenzaamheid op te lossen, maar wel de ambitie om het bespreekbaar te maken en inwoners met elkaar in verbinding te brengen. Het liefst krijgen we de sociale burenzorg weer terug, zodat mensen weer oog voor elkaar hebben. Hoeveel moeite is het om aan iemand te vragen: hoe kan ik je helpen?. Iedereen heeft een sociale verantwoordelijkheid. Ik ben geen moraalridder, maar zie zo veel kansen zonder al te veel inspanning te hoeven leveren."

De opening van het Kom Erbij Festival is op maandag 25 september om 19.00 uur in Het Brinkhuis. Iedereen is welkom, ook mensen uit Eemnes en Blaricum. Alle activiteiten staan vermeld op de website van de gemeente Laren.
Meer informatie over eenzaamheid is te vinden op www.samentegeneenzaamheid.nl.