De omgeving van de woning is door de recherche afgezet.
De omgeving van de woning is door de recherche afgezet. Foto: Bastiaan Miché

Blaricums echtpaar met geweld overvallen in woning

Willem (70) en Joyce van Someren Gréve zijn dinsdagmorgen rond half zeven in hun woning aan de Koningin Wilhelminalaan overvallen.

Blaricum Het echtpaar werd in hun slaapkamer door de overvallers verrast. "We waren al wakker, want we hoorden wat. Plotseling stonden ze in de kamer. Ze schenen met een felle lamp in ons gezicht en met een pistool in hun hand kregen we knallen voor ons kop."

De overvallers ("ten minste drie, maar het kunnen er ook meer zijn") dwongen het echtpaar in hun slaapkamer op de grond te gaan liggen. "We werden geboeid om enkels en knieën en met onze handen vastgebonden op de rug. Gestrekt liggen en we moesten onze kop naar de grond houden", zegt Willem. Ook werden ze bedreigd. "Ze waren ontzettend grof gebekt." Als de twee niet zouden luisteren, werd Willems vrouw verkracht en hun keel doorgesneden.

Goud, geld, juwelen

Ondertussen haalden de overvallers de woning overhoop op zoek naar geld, gouden en juwelen. Ze konden niets vinden, want geld en goud zijn nooit in huis en juwelen maar weinig. "De overvallers waren ontzettend gestrest. Kwamen steeds terug en dan sloegen ze weer."

In huis is het één grote puinhoop. "Alle kasten en laden zijn leeggegooid en de spullen zijn besmeurd met de inhoud van de koelkast, waaronder wijn en vloeibare boter. Mooie prenten zijn in bad gegooid en vervolgens is de kraan aangezet. Echt vernietigingszucht." De zus en een vriendin van Joyce komen helpen met puinruimen.

De daders kwamen binnen door een trap tegen het hek aan de zijkant van het perceel te zetten. Van de woning werd een raam geforceerd. "Maar we zijn vermoedelijk wakker geworden van het verschuiven van een zwaar stalen rooster bij de kelder."

'Ze kwamen steeds terug en dan sloegen ze weer'

De heer des huizes belde zelf kort na half acht met de alarmcentrale. Naast politie en recherche kwam ook een ambulance te plaatse om de bewoners na te kijken. Het gaat redelijk met het echtpaar. Het besef komt later, zei Van Someren Gréve gistermiddag. Hij is uiterst tevreden over het werk van de recherche. "Er is heel zorgvuldig gewerkt."

De daders worden nog gezocht. Getuigen hebben kort na de melding een auto - mogelijk een zwarte BMW - zien wegrijden richting de A1. De recherche heeft camerabeelden bekeken en heeft een buurtonderzoek ingesteld. Lopende het onderzoek kunnen hier geen verdere mededelingen over worden gedaan.

De bewoner van Koningin Wilhelminalaan 1 kwam in zijn badjas naar buiten.
Buurman René Froger kwam ook poolshoogte nemen.