Burgemeester Niek Meijer heeft genoten van de uitwisseling.
Burgemeester Niek Meijer heeft genoten van de uitwisseling. Foto: Bob Awick

'Goed om uit je comfortzone te komen, maar het moet geen speeltje worden'

Niek Meijer, die twee weken heeft waargenomen in Blaricum, heeft dit uitstapje als bijzonder en prettig ervaren. Vannacht om 24.00 uur was het avontuur voorbij.

Blaricum De 58-jarige burgemeester van Zandvoort zou prima passen in 't Gooi, zegt hij. Een weekje langer had hem wel aangestaan. "Maar maximaal drie weken. Daar zit gevoelsmatig een soort van kantelmoment. En ik weet ook niet wanneer je je eigen gemeente gaat missen", lacht hij.

We spreken hem halverwege het uitwisselingsexperiment met burgemeester Joan de Zwart-Bloch. "Het is ontzettend leuk en leerzaam. Echt een voorrecht om dit te mogen doen en dat twee gemeenten - college en raad - daar ruimte voor bieden, is bijzonder."

Vakantiegevoel

Voelt het als twee weken vakantie of is het buffelen? "Het is een combinatie van. Het is soms even aanpoten, maar omdat het zo mooi is geeft het ook veel positieve energie. Je zou dat kunnen vergelijken met een soort vakantiegevoel. Maar niet dat het achteroverleunen is in de zon met een glas wijn. Het is een verrassende combinatie, vind ik zelf."

Tussen Meijer en De Zwart-Bloch, die hebben afgesproken elkaar los te laten ("omdat we echt vinden dat de verantwoordelijkheden liggen bij de burgemeester die op dat moment 'in charge' is") en elkaar alleen op hele kwetsbare dossiers te mailen ("alleen meedenken en niet meebeslissen"), is er alleen over het arhi-dossier even overleg geweest. Reden? "Er komt intern besluitvorming aan en ik wil zo'n proces niet verstoren om daar nu al op inhoud iets over te zeggen. Een broedende kip heeft soms net iets meer tijd nodig en daar moeten we elkaar de ruimte in geven. Dat heeft niks met geheimhouding te maken, maar met hoe bereid je ordentelijk dingen voor."

Toen de burgervader hoorde van de woningoverval aan de Koningin Wilhelminalaan - vorige week dinsdag - was hij op een kwartier afstand. Prima, vindt hij zelf. "Mensen denken dat je er meteen moet zijn, maar dat vind ik niet. De politie moet haar werk kunnen doen en de getroffen bewoners moeten professionele aandacht krijgen. De kans dat ik dingen verstoor zodat het strafrechtelijke traject schade oplevert en die mensen ook in hun verwerkingstraject hinder ondervinden, is veel te groot." Wel zijn de lijnen tussen hem en de politie continu opengebleven. "Het is de kunst dat ik politie en justitie dan in positie houd en ik borg dat er aandacht is voor die mensen. En ik spreek hen wel op een wat later moment en dat is ook gebeurd", aldus Meijer.

Is het verschil tussen Zandvoort en Blaricum groot? "Heel veel is hetzelfde. Tachtig procent van de processen en de inhoud is vergelijkbaar. De mensen maken het verschil." Volgens Meijer zit in Blaricum meer zachtheid in hoe mensen naar elkaar kijken en in de kuststreek is het allemaal iets rauwer. "Maar dan vergroot ik ze allemaal uit en dan doe ik fundamenteel heel veel tekort. Het is slechts een indicatie van de verschillen. Geen wezenlijk verschil, maar een nuance, want ik heb lang niet iedereen gesproken."

'Bijzonder om in deze functie te mogen en kunnen wisselen'

Onbevangen

Meijer kijkt terug op mooie twee weken. "Bijzonder om in deze functie te mogen en kunnen wisselen. Het doet wat met je mens-zijn. Je bent hier zonder de context, zonder ervaringen uit het verleden. Die onbevangenheid, waaraan ik hecht, heb je hier gewoon en dat maakt het heel bijzonder en plezierig. Als burgemeester word je altijd geacht om boven het vaste patroon uit te komen. Maar hoe dan ook word je er toch altijd weer in meegetrokken. Door zo'n wisseling zit je er helemaal anders in. Het geeft een hele andere dynamiek en maakt het ook gewoon leuk om te ervaren en te kijken. Wij constateren beiden: dat gaat prima."

Heel veel langer moet een dergelijke uitwisseling niet duren. "Daar zit de zorg achter van je mag niet te veel beïnvloeden, want daar kan de gemeente last van hebben. Dus je kunt de wisseling kort en heftig doen en het is goed het gevoel van de druk van besluiten op je schouders te voelen, want je zit hier ook om besluiten te nemen en de samenleving verder te helpen, maar als je daarmee fundamentele koerswijzigingen gaat instellen dan moet je voorzichtig zijn, daar is niemand bij gebaat. Een keer ruilen met een andere burgemeester is voor mij echter zeker voor herhaling vatbaar. Het is goed om uit je comfortzone te komen, maar het moet geen speeltje worden. Je moet er vol voor gaan; het algemeen belang moet voorop staan."

Lievelingsplekje

Wat de burgervader van Zandvoort zeker uit Blaricum meeneemt is de ervaring van besturen op afstand, de overweldigende groene, openbare ruimte die door mensen wordt gekoesterd ("dat kunnen we nooit alleen als overheid") en de gevarieerdheid van de gemeente. Restaurant Bruis in de Blaricummermeent is in korte tijd een lievelingsplekje geworden. "De weidsheid van het gebied, de lieflijkheid van de bebouwing en de drukte van de A27 achter je is een markante combinatie. Je kunt daar wegzakken in een goed boek of gesprek."

Sinds vannacht 00.00.01 uur heeft Blaricum haar vertrouwde burgermoeder weer terug.

Meijer: 'Goed om uit je comfortzone te komen.'